Wereldtitel voor zeilster Marit Bouwmeester

Finn-zeiler Pieter-Jan Postma behaalde zilver op de WK.

Marit Bouwmeester heeft bij de wereldkampioenschappen zeilen bij de Australische stad Perth de wereldtitel veroverd in de Laser Radial-klasse. De 23-jarige Nederlandse eindigde in de medalrace, met tien boten en dubbele punten, als vierde. Daardoor stelde ze haar koppositie in het klassement veilig. Voor Bouwmeester is het haar eerste wereldtitel

Vier jaar geleden zei een jonge Bouwmeester stoer dat ze ging domineren in het zeilen. Nu komt ze haar belofte na. Bouwmeester was uitgelaten na de eindoverwinning. „Ik kan het bijna nog niet geloven. Het was een nachtmerrie, deze race. De wind ging ineens liggen. Daar hadden we helemaal niet op gerekend”, zei ze op de site van het Watersportverbond. „Maar het is gelukt. Ik ben super, super, super blij.”

Bouwmeester begon het laatste onderdeel met een voorsprong van zes punten op haar rivale Evi van Acker. Er mocht daardoor maar één boot tussen haar en de Belgische zitten. De Friezin zag Van Acker even afstand nemen, maar ze moest na een fout een strafronde maken. Bouwmeester verloor Van Acker daarna niet meer uit het oog. „Ik voel me geweldig”, vertelde ze. „Ik ga nu eerst mijn familie en vrienden een knuffel geven en feestvieren.”Finn-zeiler Pieter-Jan Postma behaalde zilver in Australië. De Fries won de afsluitende medalrace, maar kwam een punt tekort om de Brit Giles Scott van de wereldtitel af te houden. Postma waande zich driekwart van de race wereldkampioen. Maar achter hem voltrok het slechtst denkbare scenario voor de Nederlander. Scott klom in het laatste deel van de race van de derde naar de tweede plaats, waardoor hij genoeg punten had voor de wereldtitel. „Ik wou hier wereldkampioen worden. Dus dat heet teleurstelling”, zei Postma op de website van het Watersportverbond. „Maar tegelijkertijd ben ik ook dankbaar dat ik hier ben. Dat ik hier mag racen met alle helden. Met het Nederlandse team. Je hebt het op de tribunes gezien, fantastisch toch?” (NRC)