'We associeerden het ontwerp met een wolk, niet met een explosie'

Het ontwerp van twee woontorens in Seoul doet denken aan de aanslag op de Twin Towers. Een woonwolk, vinden de architecten.

None

Een ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV voor twee woontorens in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft voor ophef gezorgd. Nadat de opdrachtgever, de projectontwikkelaar Yongsan Dream Hub corporation, woensdag een persbericht over de bouw van de torens verstuurde, vergeleken twitteraars en bloggers de staven die halverwege met elkaar zijn verbonden door uitkragende dozen met de Twin Towers in New York vlak nadat deze op 9 september 2001 door twee vliegtuigen waren doorboord. „Dit is beter geschikt als het hoofdkwartier van Al Qaeda”, luidde een commentaar op het internetarchitectuurtijdschrift Dezeen. En Andrew Liszewski vroeg zich op de site Gizmodo Australia af: „Wat de hel dachten deze architecten?”

MVRDV dacht in ieder geval niet aan 9/11 en de doorboring van de Twin Towers, zo laat Winy Maas, een van drie architecten van MVRDV weten. „Zelf hadden we altijd de associatie met een wolk, nooit met een explosie”, zegt hij over de telefoon. „We hebben het ontwerp dan ook The Cloud genoemd. Een paar weken geleden presenteerden we het in conceptvorm aan de opdrachtgever en die was er tevreden over. Ook de reacties in de Koreaanse pers waren positief. Pas toen iemand donderdag of vrijdag de gelijkenis met de Twin Towers opmerkte, begon het rond te zingen op internet.”

De vorm van The Cloud komt voort uit de wens van de opdrachtgever om de twee woontorens met elkaar te verbinden. „Toen kregen we het idee om die verbinding uit te breiden tot het hart van het gebouw, waardoor het gebouw steviger wordt en meer vluchtwegen krijgt”, legt Winy Maas uit. „Omstreeks de 27ste verdieping hebben we prachtige gemeenschappelijke ruimtes, kleine individuele kantoren en ook nog woningen gesitueerd. Door die onder te brengen in ‘gepixeleerde’ dozen, krijgen ze terrassen, tuinen en loggia’s op grote hoogte. Bovendien geeft de wolk de torens een identiteit.”

Of het ontwerp, dat in 2015 voltooid moet zijn, na de commotie wordt aangepast, kan Maas nog niet zeggen. „Daar is het nog te vroeg voor”, zegt hij. „Dat zal de komende weken duidelijk worden.”

    • Bernard Hulsman