Waarom toch zo wreed leven?

EileenNed. 2, 21.00 - 22.00 uur

Tien jaar strijdt Tanja Nijmeijer (33) al als lid van de guerrillabeweging FARC in Colombia. De lotgevallen van de onverschrokken Denekampse blijven de verbeelding prikkelen. Na een boek, propagandababbels uit de jungle en een documentaire is er nu een tweedelige Nederlandse dramaserie over Tanja. Eileen heet de film waarvan vanavond het eerste deel is te zien. Regisseur Hanro Smitsman zegt in de VPRO Gids: „Ik film het wel zo dat je van Eileen gaat houden.”

Dat gebeurt weinig subtiel. We zien hoe Eileen (Sophie van Winden), haar milieu van mufbonkige krakers in Groningen inruilt voor een geëngageerde Colombiaan met paardestaart die haar werft voor hulp aan arme Colombiaanse boeren. De eerste les prepareer-het-geweer krijgt ze van een Vlaamse medestander en even later is ze al verwikkeld in levensechte, in buurland Ecuador gefilmde, gevechten in het tropisch regenwoud. In het bos vindt het Colombiaanse leger later dagboeken waarin Eileen klaagt over het leven tussen de „macho’s, sletten en analfabeten”. De FARC vergeeft het haar omdat ze „een politieke rol op het wereldtoneel kan spelen”.

De motieven van de FARC worden in Eileen geloofwaardig, maar enige duiding van de redenen waarom een keurig Twents meisje nu al vele jaren kiest voor een wreed leven in het oerwoud, geeft de film niet.

In deel twee komt haar moeder op bosbezoek met een fles jenever. Het is de opmaat voor een ronduit mallotige ontknoping.

Marcel Haenen

    • Marcel Haenen