Verkiezingsuitslag Congo volgens waarnemers ‘ongeloofwaardig’

"Jij steelt onze verkiezingen." Zaterdag werd onder meer in België geprotesteerd tegen de verkiezingsuitslag die Kabila opnieuw aanwijst als president. Foto Reuters / Yves Herman

De uitslag van de presidentsverkiezingen in Congo is niet geloofwaardig. Dat stelt de waarnemersmissie van het Amerikaanse Carter Centrum. Tot dusver hielden waarnemers vol dat president Joseph Kabila heeft gewonnen, terwijl oppositieleider Etienne Tshisekedi zichzelf al tot president uitriep.

De waarnemersmissie zei steeds dat de verkiezing weliswaar leed onder logistieke problemen, maar dat niets wees op stelselmatige fraude. Nu verklaren ze bewijs te hebben van geknoei met stemmen. Ook wijst het Amerikaanse centrum op uitzonderlijk hoge opkomstcijfers in Kabilagezinde kiesdistricten, terwijl voor oppositiebolwerken het omgekeerde geldt.

De zittende president Kabila werd volgens de kiesraad met 49 procent van de stemmen herkozen tijdens de rumoerig verlopen verkiezingen van 28 november. Tshisekedi, die met 32 procent tweede werd, verwerpt die uitslag. Hij wees zichzelf vrijdag aan als nieuwe president.

Hoewel de gemiddelde opkomst rond de 59 procent lag, zou in de Kabilagezinde provincie Katanga 99 tot 100 procent van de kiezers zijn komen opdagen. Het gebrekkige wegennet in de oostelijke provincie maakt zo’n hoge opkomst volgens het Carter Centrum echter onmogelijk. In de hoofdstad Kinshasa, waar Tshisekedi veel aanhang heeft, zijn juist veel stemmen verloren gegaan.

    • Jules Seegers