VVD wil ‘bijstandstoerist’ onmiddellijk het land uitzetten

Kom je van buiten Nederland om hier te werken, maar verlies je je baan al snel en doe je beroep op de bijstand? Dan wordt je verblijfsrecht afgepakt, vindt regeringspartij VVD.

Arbeiders van buiten de landsgrenzen die in Nederland nog maar kort hebben gewerkt, hebben uit het potje van sociale zekerheid niet te snoepen. Die strekking bepleit VVD-Kamerlid Malik Amzani vandaag in De Telegraaf.

“Je moet er vroeg bij zijn”, vind hij, om een vermeende rap aanwoekerende stroom arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Polen buiten het zorgstelsel te houden. Baanverlies na slechts een korte arbeidsperiode betekent het land uit. Amzani hoopt zo ”korte metten te maken met bijstandstoerisme”.

“Neem een plaats als Vaals waar één op de drie bijstandsgerechtigden van buiten Nederland komt. Een groot aantal Polen en Roemenen, dat hier al direct de hand op houdt. Dat kan niet de bedoeling zijn.” - Kamerlid Malik Amzani, VVD.

VVD-minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil Europese regels aangescherpt zien met betrekking tot de Nederlandse problemen. In plaats van dat EU-burgers na één jaar werk in andere lidstaat een uitkering in dat land kunnen krijgen, moet dat ten minste vijf jaar worden.