Vrede op aarde

Caryl Schiff, accompanied by her husband, Milton, holds a firearm with the help of staff member while they take photos with a man portraying Santa Claus at the Scottsdale Gun Club in Scottsdale, Ariz. on Saturday, Dec. 10, 2011. (AP Photo/The Arizona Republic, Nick Oza)
Caryl Schiff, accompanied by her husband, Milton, holds a firearm with the help of staff member while they take photos with a man portraying Santa Claus at the Scottsdale Gun Club in Scottsdale, Ariz. on Saturday, Dec. 10, 2011. (AP Photo/The Arizona Republic, Nick Oza) AP

Caryl Schiff en haar man Milton mogen op de foto met de Kerstman, net als andere leden van de Scottsdale Gun Club in Arizona. Deze Club is een schiet- en congrescentrum met 32 schietbanen. Kinderen vanaf acht jaar zijn er ook welkom, mits begeleid door hun ouders.

De wapenwet in Arizona behoort tot de meest liberale in de Verenigde Staten. Iedereen ouder dan 18 jaar mag hier een geweer kopen. Om een volautomatisch handwapen te kopen moet je minimaal 21 zijn. Dus toen de 22-jarige Jared Lee Loughner vorig jaar in Tucson – eveneens Arizona – een bezoekje aan Sportsman’s Warehouse Outlet bracht, kon hij zonder problemen naar buiten wandelen met een semi-automatische Glock 19. Daarmee schoot hij in januari twintig mensen neer op een bijeenkomst van Congreslid Gabrielle Giffords.

Op de Scottsdale Gun Club ging het er zaterdag rustiger aan toe: voor vijf dollar op de foto „mét Santa en hun machinegeweren”, aldus de website. Voor niet-leden kostte het kerstkiekje een tientje.

Het is het tweede jaar dat het evenement wordt gehouden. Mensen die poseerden met de Kerstman mochten de wapens daarna gratis testen, vertelde manager Ron Kennedy aan persbureau AP. De machinegeweren op de foto zijn volautomatische van het kaliber AK-15 en AK-47. Ook peuters en kinderen poseerden met Santa en geweren. Kennedy: „Maar de wapens waren ongeladen.”