VN: geschatte dodental Syrië binnen twee weken gestegen met duizend

Caption: This image from amateur video made available by the Ugarit News group on Monday, Dec. 12, 2011, purports to show security forces in Daraa, Syria. (AP Photo/Ugarit News Group via APTN) THE ASSOCIATED PRESS CANNOT INDEPENDENTLY VERIFY THE CONTENT, DATE, LOCATION OR AUTHENTICITY OF THIS MATERIAL. TV OUT
Caption: This image from amateur video made available by the Ugarit News group on Monday, Dec. 12, 2011, purports to show security forces in Daraa, Syria. (AP Photo/Ugarit News Group via APTN) THE ASSOCIATED PRESS CANNOT INDEPENDENTLY VERIFY THE CONTENT, DATE, LOCATION OR AUTHENTICITY OF THIS MATERIAL. TV OUT Amateurbeelden van veiligheidstroepen in de straten van Deraa. Foto AP / UgaritNews

De Verenigde Naties schatten dat bij de al sinds maart durende volksopstand tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad meer dan vijfduizend doden zijn gevallen.

Dat liet Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten vandaag weten aan de VN-Veiligheidsraad in een rapport dat in handen is van persbureau AFP. Zij noemt dit aantal “ondraaglijk”. Op 1 december, nog geen twee weken geleden, maakte zij nog bekend dat de organisatie had berekend dat er meer dan vierduizend slachtoffers gevallen waren in Syrië.

Assad: vraagtekens bij dodental VN

Volgens Pillay zouden ook meer dan veertienduizend mensen vastgehouden worden door de Syrische autoriteiten en nog eens 12.400 mensen het land ontvlucht hebben vanwege het aanhoudende geweld.

In een interview vorige week ontkende president Assad verantwoordelijk te zijn voor de doden die zijn gevallen bij de nu al negen maanden durende opstand tegen zijn regime (transcript interview). Hij zette bovendien vraagtekens bij de aantallen die de VN noemden.

Tot nu toe is de VN-Veiligheidsraad niet tot een overeenstemming gekomen over een resolutie om de onderdrukking van de opstand te veroordelen. Op 4 oktober blokkeerden Rusland en China met een veto, een ontwerpresolutie daartoe.

Vandaag lokale verkiezingen in Syrië

Ondanks de opstand in het land werden vandaag gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Volgens de regering van Assad maken deze deel uit van hervormingen, omdat er nu meer mensen dan voorheen zich verkiesbaar kunnen stellen. Ooggetuigen laten aan persbureau AP weten dat de opkomst bij de verkiezingen gering was. Dat komt omdat veel mensen niet de straat op durfden te gaan, maar ook omdat de verkiezingen weinig animo hebben. De Syrische oppositie boycot de verkiezingen.

Volgens activisten werd vandaag ook in verschillende delen van het land, waaronder in Homs en delen van de provincie Deraa, gestaakt.

Beelden van een verlaten Aleppo waar ook gestaakt werd vandaag:
http://youtu.be/hmoCnFaied8

De afgelopen dagen was het in Syrië volgens de oppositie erg onrustig, vandaag en gisteren zouden zeker meer dan achttien doden zijn gevallen bij gevechten tussen deserteurs en het leger.

Omdat Syrië geen buitenlandse journalisten en waarnemers toelaat, zijn berichten niet of nauwelijks te verifiëren.