VJ Movement: Afghaanse aanslag is niet zomaar ‘sektarisch’

Niet minder dan 80 doden vielen er vorige week te betreuren bij een bomaanslag in Kabul. Het doelwit was de shi’itische gemeenschap, die een van haar belangrijkste religieuze dagen beleefde; Ashura.

In de gefragmenteerde Afghaanse samenleving, waar de mensen al decennia lang leven met de voortdurende dreiging van geweld, is deze aanslag een heel bijzondere. In Afghanistan bepalen de krijgsheren wie er over welk deel van het land heerst. Loyaliteiten verschuiven regelmatig, etnische groepen bestrijden elkaar, maar religieus geweld tussen shi’iten en soennieten komt er vrijwel niet voor.

Volgens VJ Movement-correspondente in Kabul, Elissa Bogos, probeert de shi’itische gemeenschap via Twitter om de media ervan te weerhouden om de aanslag ‘sektarisch’ te noemen. Er wordt ook niet met beschuldigende vingers gewezen naar bijvoorbeeld de Taliban.

Het lijkt er volgens haar op dat Afghanen willen voorkomen dat het land - naast al het bestaande geweld - ook nog in een door religie gedreven oorlog terecht komt. Dat doen ze onder meer door er zo min mogelijk in die termen over te praten.

De belangrijkste etnische groeperingen in Afghanistan zijn de Hazara, de Pathanen, de Tadzjieken en de Oezbeken. Elk van deze groepen heeft een rijke geschiedenis, maar de Pathanen worden gezien als hofleverancier van strijders voor de Taliban. Zij vinden
nu dat ze om die reden achtergesteld worden ten opzichte van de rest. Daarmee, zeggen sommigen van hen, worden ze in de handen van gewelddadige groeperingen gedreven.

De onderstaande video van VJ Movement heeft ondertiteling. Klik op CC, in de balk
onderaan de video om de ondertiteling te krijgen.

Dit is de tweede publicatie van VJ Movement op nrc.nl – lees hier meer over onze samenwerking. Voortaan kunt u hier elke week een verhaal van hen vinden. Als u zelf een idee heeft voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.

    • VJ Movement