Verlangen naar spullen

galerie

Pierre Bismuth: An ocean of lemonade, or the trouble with living in times of fulfilled utopia

T/m 5 febr. Smart Project Space, Amsterdam ****

Met valse wimpers en glitternagellak had je de aandacht van die ene, leuke vent misschien wél kunnen trekken. Met een gitaar zou je je leven een andere wending kunnen geven – wie weet had je zelfs popster kunnen worden. Als je de tips uit dat zelfhulpboek Stoppen met roken écht had nagevolgd, had je allang geen sigaret meer aangeraakt. Als je maar – áls.

Het mooie van de opstelling Objects that should have changed your life, die de Franse kunstenaar Pierre Bismuth (1963) in het Amsterdamse Smart Project Space heeft ingericht, is de eenvoud. Hij vroeg vrienden om voorwerpen waarvan ze toen ze die kochten, dachten dat ze hun leven ten goede zouden veranderen. Die voorwerpen rangschikte Bismuth naar kleur en vorm, en zo ontstond een sobere maar indringende staalkaart van het menselijk onvermogen om geluk te verwerven. In de tentoonstelling An Ocean of Lemonade brengt Bismuth werken van zichzelf samen met werk van anderen, dat iets zegt over het (anti-)utopisch denken in de huidige tijd en dat het kapitalistisch systeem bekritiseert.

Hoe? Door de succesvolste strategieën van dat systeem te manipuleren. De werken, die dateren uit de afgelopen zeven jaar, verwijzen daarom vooral naar consumentisme en seriële productie. De Amerikaanse mediakunstenaar Cory Arcangel heeft – niet bijster spitsvondig – een muur opgetrokken met nog in de doos ingepakte televisies. Cyprien Gaillard toont een ingenieus bewerkte serie zeventiende-eeuwse landschapsetsen met daarin, als schandvlek dan wel pronkstuk, modernistische flatgebouwen.

Maar het is Bismuth zelf die met de meeste eer strijkt. Zijn Bruce Nauman Project is een vlijmscherp visueel commentaar op de vercommercialisering van de hedendaagse avant-garde. Het videowerk Famous – een samenwerkingsverband met de Amerikaanse kunstcriticus Aaron Schuster – borduurt voort op Warhols beroemde uitspraak ‘In the future everybody will be world-famous for 15 minutes’ en verandert die in een ideologisch lege én betekenisvolle uitspraak over het verlangen van nu.

Lucette ter Borg

    • Lucette ter Borg