Verkiezingen in Syrië te midden van geweld

Syrië houdt vandaag plaatselijke verkiezingen tegen de achtergrond van doorgaand geweld tussen de ordediensten en oppositie-activisten. Volgens de autoriteiten zijn de verkiezingen vrijer dan in voorgaande jaren. Maar het geweld en een oppositie-oproep tot een boycot zullen hoogst waarschijnlijk tot een zeer lage opkomst leiden.

Gisteren bleven veel winkels dicht in antwoord op een oproep van de oppositie tot een algemene staking om de druk op het regime van president Assad te verzwaren. Tegelijkertijd werden nieuwe gevechten gemeld tussen deserteurs die zich bij de oppositie hebben gevoegd en het leger.

Bij deze gevechten en bij geweld elders in het land zouden acht doden zijn gevallen. Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn sinds de opstand half maart begon meer dan 4.000 mensen bij geweld om het leven gekomen. De regering laat geen onafhankelijke waarnemers toe die de berichten kunnen bevestigen.

Guevara Namer, een van de medewerkers van het Dox Box filmfestival in Damascus en Pro Action film (partner van het Nederlandse dans-, theater- en filmfestival Dancing on the Edge, dat op het ogenblik plaats heeft in Nederland) is donderdag gearresteerd op het vliegveld in Damascus. Dat heeft Dancing on the Edge dit weekeinde meegedeeld. Sinds Namers arrestatie is er niets meer van haar vernomen. Drie bekende Syrische filmmakers, Nidal Hassan, Reem al-Ghazzi en Firaz Fayad, zijn enkele maanden geleden gearresteerd en ook van hen is niets meer vernomen. In Syrië zijn de laatste maanden talrijke artiesten gearresteerd.

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, denkt Parijs dat Syrië achter een bomexplosie in Zuid-Libanon zat waarbij vorige week vijf Franse militairen van de VN-vredesmacht UNIFIL werden gewond. Frankrijk is een van de drijvende krachten achter westerse inspanningen om de kwestie-Syrië weer in de VN-Veiligheidsraad aan de orde te stellen.