Twijfel bij VVD en PVV over bezuiniging door omroepfusies

De Tweede Kamer is kritisch over het fusieplan van de publieke omroepen. Met name VVD en PVV vrezen dat de zes omroepen die per 2016 willen samengaan niet werkelijk fuseren. „Van fusies in de ware zin lijkt geen sprake”, zei Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) vanochtend in het debat over de mediabegroting. „In de plannen gaat het niet over minder kantoren en niet minder bestuurders.” Ook is er volgens Van Miltenburg grote verwarring over de financiële gevolgen voor aspiranten die zich moeten aansluiten bij bestaande omroepen.

Mediawoordvoerder Martin Bosma (PVV) hekelde vanochtend de identiteit van de omroepverenigingen. „Jarenlang hebben de omroepen ons er van proberen te overtuigen dat zij allemaal een identiteit hebben, maar nu gaan ze gewoon samen. Want wat krijgen we nu: omroepen voor jonge socialisten, protestantse jongeren en Volendamse grachtengordelbewoners.” Bosma doelt op de fusieomroepen VARA/ BNN, KRO/NCRV en TROS/AVRO. Bosma noemde de fusieplannen „een bescheiden vooruitgang”, maar wil niet dat er meer geld gaat naar de VARA. Op vragen van PvdA, SP en GroenLinks hoe de PVV dat rijmt met de vrijheid van meningsuiting bleef Bosma het antwoord schuldig.

De VVD wil verder dat de landelijke en de regionale omroepen meer haast maken met hun voorgenomen samenwerking. Van Miltenburg is geïrriteerd dat de koepelorganisaties van beide publieke omroepen later dan afgesproken met een plan komen voor de integratie van de publieke zenders. „Wij zouden dit jaar een voorstel krijgen voor de integratie van de landelijke en regionale publieke omroep. Maar dat is er niet. De minister heeft geen enkel kader meegegeven.”

De VVD wil dat de dertien regionale zenders de ruimte krijgen op Nederland 3. Op die landelijke zender moeten zij onder meer ‘vensters’ kunnen uitzenden met regionale actualiteiten. Van Miltenburg klaagt dat zij nog geen enkele stap naar een regionale inrichting van Nederland 3 heeft gezien. „Sterker: de publieke omroep is juist bezig het profiel van Nederland 3 te versterken als experimentele zender voor jongeren.”

Gerard Schuiteman, directeur van koepelorganisatie ROOS, stelde vrijdag al dat de regionale zenders meer tijd nodig hebben. Onduidelijk is nog hoe de financiering van de regionale zenders precies wordt geregeld. Nu vindt die plaats via de provincies, maar dat gaat mogelijk via het Rijk en de landelijke publieke omroep verlopen. Boris van der Ham (D66) zou vanmiddag een motie van die strekking indienen.

Van Miltenburg (VVD) sluit niet uit dat de omroepbedrijven van de regionale zenders verdwijnen en dat alleen (onafhankelijke) redacties per provincies overblijven. „Wilt u dan alles onder de NOS brengen?”, vroeg Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) vanochtend aan Van Miltenburg. Zij vindt dat „helemaal geen gek idee”. Hoe de plannen precies worden uitgewerkt „interesseert me geen lor”, aldus Van Miltenburg. „Ik word er doorziek van dat wij hier alleen maar over stelsels praten en niet over kijkers.”

Het debat over de mediabegroting zou vanmiddag worden voortgezet.