Tweede Kamer: vrijspraak niet meer onherroepelijk

De Tweede Kamer behandelde vandaag een wetsvoorstel tijdens een wetgevingsoverleg dat ervoor zou kunnen zorgen dat verdachten, die eerder zijn vrijgesproken van een ernstig misdrijf, opnieuw voor hetzelfde misdrijf vervolgd kunnen worden.

Dat meldt de NOS. Nu is het gebruikelijk dat verdachten maar een keer kunnen worden vervolgd.

De reden voor het indienen van het wetsvoorstel is een beroep van het Rotterdamse Openbaar Ministerie, dat kreeg vorig jaar bewijs in handen waarmee een eerder vrijgesproken overvaller alsnog voor moord had kunnen worden veroordeeld. Volgens het ministerie van Justitie moet het wetsvoorstel alleen gelden als er in zaken sprake is van bijvoorbeeld meineed.

Dinsdag 20 december wordt er gestemd over het wetsvoorstel.

    • Hans Klis