Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tweede Kamer bekritiseert fusieplan publieke omroep

De Tweede Kamer is kritisch tegenover het fusieplan van de publieke omroepen. Vooral de VVD en de PVV vrezen dat fuserende omroepen niet werkelijk samen zullen gaan.

“Van fusies in de ware zin lijkt geen sprake”, zei Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) vanochtend in het Kamerdebat dat werd gehouden over de mediabegroting. Martin Bosma (PVV) voorziet problemen bij het combineren van omroepen die claimen een eigen gezicht te hebben:

“Jarenlang hebben de omroepen ons er van proberen te overtuigen dat zij allemaal een identiteit hebben, maar nu gaan ze gewoon samen. Want wat krijgen we nu: omroepen voor jonge socialisten, protestantse jongeren en Volendamse grachtengordelbewoners.”

‘Mediabeleid PVV en VVD lijkt op dat van Italië’

Bosma noemde de fusieplannen van de omroepen VARA en BNN, de KRO en NCRV en de TROS die samen wil gaan met de AVRO “een bescheiden vooruitgang”. De PVV-er benadrukte vervolgens wel dat er niet meer geld mag gaan naar de “linkse” VARA. Op deze opmerking volgde felle kritiek van de SP, GroenLinks en PvdA. Deze laatste partij vergeleek dit inhoudelijke commentaar op de VARA met het mediabeleid van Italië en Rusland:

“We hebben altijd onze mond vol gehad van Berlusconi die de directie van de RAI verving, maar wat is nu nog het verschil met de VVD en PVV?” Zo vroeg PvdA-Kamerlid Van Dam. Op vragen van verschillende partijen of dit niet tegen de vrijheid van meningsuiting ingaat, kwam geen antwoord van de PVV.

De VVD wil verder dat landelijke en regionale omroepen meer haast maken met het presenteren van hun fusieplannen, zo meldt Kamerlid Van Miltenburg:

“Wij zouden dit jaar een voorstel krijgen voor de integratie van de landelijke en regionale publieke omroep. Maar dat is er niet. De minister heeft geen enkel kader meegegeven.”

Van Miltenburg opperde daarnaast dat regionale omroepbedrijven wellicht volledig verdwijnen en dat er per provincie regionale redacties overblijven. Gerard Schuiteman, directeur van koepelorganisatie ROOS vindt het belangrijk dat regionale omroepen journalistiek onafhankelijk horen te zijn en niet moeten vallen onder de bureaucratische regels van Hilversum.

Het debat over de mediabegroting wordt vanmiddag voortgezet.