Spanning in Congo na betwiste zege Kabila

In Congo is de spanning over de uitslag van de presidentsverkiezingen dit weekend verder opgelopen. Internationale waarnemers en de oppositie zeggen dat de verkiezingen frauduleus waren.

President Joseph Kabila is als winnaar uitgeroepen, maar oppositieleider Etienne Tshisekedi erkent die uitslag niet en maakt zelf aanspraak op de overwinning. Tshisekedi riep zijn aanhang vrijdag op tot kalmte en kondigde voor volgende week een protestbetoging aan.

Volgens het Carter Centrum, dat met 26 waarnemingsteams aanwezig was in stembureaus door het hele land, is de uitkomst niet geloofwaardig. Naast de technische problemen noemen waarnemers nu ook geknoei met de stembiljetten. In pro-Kabilagebieden is 100 procent van de kiezers komen opdagen, terwijl in gebieden waar Tshisekedi veel aanhangers heeft de opkomst juist verrassend laag was. In Kinshasa, waar overwegend Tshisekedi-aanhangers wonen, verdwenen alle stembiljetten bij ongeveer 2.000 van de 10.000 stembureaus.

De politie ging in oppositiebuurten in Kinshasa van deur tot deur en dwong mannen auto’s zonder nummerplaten in. Dit gebeurde onder andere voor de ogen van journalisten, maar wordt door de regering ontkend. Human Rights Watch ontving telefoontjes uit verschillende wijken over deze ontvoeringen.

Vrijdagavond gingen veel aanhangers van Tshisekedi de straat op, waar ze autobanden in brand staken en wegversperringen opwierpen. De politie schoot in de lucht en gebruikte traangas tegen hen. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken is de situatie ‘explosief’. De Congolese politie bericht dat er vier doden zijn gevallen. Volgens Human Rights Watch achttien, waarvoor de politie verantwoordelijk is.

Waarnemers vrezen dat er geweld uitbreekt als Tshisekedi’s aanhangers gaan demonstreren. Vrijdag werden in Brussel zo’n 200 Congolezen gearresteerd bij een demonstratie tegen Kabila’s herverkiezing. Zaterdag werden bij een soortgelijke demonstratie in Londen 143 mensen gearresteerd. (AP, AFP, Reuters)