Show schorre Game hangt van rapclichés aan elkaar

Game. Gehoord: 11/12, Melkweg Amsterdam **

Rapper Game uit Compton, Los Angeles, is een nostalgische vaandeldrager van de gangsta-rap. De 32-jarige rapper, voorheen bekend onder de naam ‘The Game’, werd gevormd door klassieke albums van vaak meer dan twee decennia geleden van pioniers als N.W.A, zijn favoriete rapper Ice Cube en producer Dr. Dre, de man die in 2005 zijn carrière hielp lanceren.

In de muziek van Game klinkt de verbazing door van de rapfan die plots zelf superster is geworden. Het maakt hem een gepassioneerde ambassadeur van de gangcultuur uit zijn geboorteplaats. Tijdens het hoogtepunt van zijn concert gisteravond in de Melkweg in Amsterdam gunde Game een andere rapfan de microfoon. Een jochie uit het publiek van hooguit een jaar of elf, die zelfs Games grofste teksten tot hilariteit van de zaal bleek mee te kunnen rappen.

Het was een spontaan intermezzo in een show die verder van de rapclichés aan elkaar hing. Met een podium vol dronken en suf gerookte Amerikanen die Amsterdam bejubelden als vrijplaats voor wietgebruikers; die vrouwen het podium op riepen om met hun kont te komen schudden, en nog maar eens een halfslachtige ode gaven aan de in de jaren negentig vermoorde rappers Tupac Shakur en The Notorious B.I.G.

Tussen de chaos en clichés was soms een sprankje te horen van de intensiteit die Game op zijn beste nummers op zijn platen wel bereikt. Zoals in het nieuwe Ricky, emotioneel geladen gangsta-rap; het dronken geschreven en opgenomen Start From Scratch, en het hard pompende Higher.

Maar na drie maanden toeren is Game schor. Zijn raps hebben nog wel de juiste cadans maar zijn stem mist het vuur en de juiste nadruk. En de meeste nummers verdrinken in de steeds verder uitdijende chaos op het podium.

Een sterk begonnen Dreams wordt ruw afgekapt, publieksfavoriet One Blood wordt steeds opnieuw gestart en de rappers hebben meer lol met elkaar en de vrouwen dan met het publiek. „It ain’t nothing but a gangsta party”, rappen ze.

En meer wordt het inderdaad ook niet.

    • Saul van Stapele