Russische miljardair stelt zich verkiesbaar tegenover Poetin

Russian metals tycoon and US basketball team owner Mikhail Prokhorov attends his news conference in Moscow on December 12, 2011. Russian metals tycoon and US basketball team owner Mikhail Prokhorov said Monday he intended to challenge Prime Minister Vladimir Putin in next year's presidential elections. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV
Russian metals tycoon and US basketball team owner Mikhail Prokhorov attends his news conference in Moscow on December 12, 2011. Russian metals tycoon and US basketball team owner Mikhail Prokhorov said Monday he intended to challenge Prime Minister Vladimir Putin in next year's presidential elections. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV Michail Prochorov maakt zijn kandidatuur bekend tijdens een persconferentie in Moskou. Foto AFP / Yuri Kadobnov

De Russische miljardair Michail Prochorov neemt het in de presidentsverkiezingen van maart op tegen de huidige premier Vladimir Poetin. Dat maakte hij vandaag bekend.

Prochorov, met 13 miljard euro de op twee na rijkste Rus, ontweek tot dusver een rechtstreekse confrontatie met Poetin, maar lijkt van gedachte veranderd nu de gedoodverfde winnaar kwetsbaar oogt. Poetins gezag is, sinds de frauduleuze parlementsverkiezingen een golf van protest uitlokte, onder druk komen te staan.

De steenrijke Prochorov is onder meer eigenaar van de Amerikaanse basketbalclub New Jersey Nets.

Prochorov was eerder leider van pro-Kremlinpartij Pravoje Djelo (Rechtse Zaak). Die partij werd in 2009 door het Kremlin opgericht om een schijn van oppositie tegen Verenigd Rusland te scheppen. Toen Prochorov een onafhankelijke koers ging varen werd er binnen de partijgelederen een opstand tegen hem georganiseerd. In september stapte hij op.

‘Misschien wordt zijn registratie gesaboteerd’

Onze correspondent in Moskou Michel Krielaars in reactie op de kandidatuur:

“Dit is een interessante ontwikkeling. De andere tegenkandidaten zijn allemaal slapjanussen. Dat maakt Prochorov de eerste serieuze uitdager van Poetin. Hij heeft verstand van economie en weet hoe hij de zaak op de rails moet krijgen. Het is eindelijk een onafhankelijke partij. Dat verklaart meteen waarom Verenigd Rusland al bezig was met het zwartmaken van oligarchen. Die kregen er net in de pro-Verenigd Rusland betoging flink van langs. Nu blijkt waarom.

Prochorov moet nu handtekeningen gaan verzamelen en zich registreren bij de kiescommissie. Dat proces kan nog weleens gesaboteerd gaan worden door de Russische autoriteiten. Dus misschien komt hij wel helemaal niet toe aan registreren. Nu is het een uitgemaakte zaak dat Poetin de verkiezingen gaat winnen en ze willen natuurlijk niet dat Prochorov roet in het eten gaat gooien.”