Roma-kamp in as na seks

De eerste seksuele ervaring van een zestienjarig Italiaans meisje met een Italiaanse meerderjarige jongen is zaterdagavond in Turijn uitgelopen op een zee van vuur die een kamp van Roma-zigeuners in as legde. Het ontmaagde meisje was op 8 december zo geschrokken van het bloed op haar kleren na de vrijpartij, dat ze haar ouders niet durfde te vertellen dat ze voor het eerst met een jongen naar bed was geweest. Ze zei dat ze was verkracht door twee zigeuners uit het Roma-kamp.

Het bericht ging als een vuurtje rond in de achterstandswijk Vallette, en de woede steeg. Zaterdagavond trokken honderden buurtbewoners de straat op. Met molotovcocktails, knuppels en staven bestormden zij onder het uitslaan van supportersliederen de barakken van de Roma in het kamp Continassa. Er vielen geen gewonden, want de meeste Roma waren uit angst voor een aanval al gevlucht.

Op het hoogtepunt van het geweld bekende het meisje aan de politie dat ze had gelogen. Agenten begeleidden haar broer naar het Roma-kamp. Maar niemand luisterde. „Het maakt niet uit’’, zeiden de aanvallers tegen de jongen. „We gaan nu door voor alle keren dat de Roma ons en onze ouderen hebben geslagen en bestolen.” Vuurwerkbommen ontploften, molotovcocktails vlogen door de lucht, totdat er van het kamp niets meer over was.