Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Rinnooy Kan afgewezen bij Raad van State’

Alexander H.G. RINNOOY KAN (1949) Nederlands wiskundige en topfunctionaris. Kroonlid en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Den Haag, 21 december 2009
Alexander H.G. RINNOOY KAN (1949) Nederlands wiskundige en topfunctionaris. Kroonlid en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Den Haag, 21 december 2009 Het kabinet wees Alexander Rinnoy Kan af als kandidaat voor het vice-voorzitterschap van de Raad van State. Foto NRC / Vincent Mentzel

Alexander Rinnooy Kan heeft tevergeefs gesolliciteerd voor de functie van vicevoorzitter van de Raad van State. Dat meldt de Volkskrant op basis van ingewijden.

De 63-jarige voorzitter van de Sociaal-Economisch Raad (SER) zou het hebben afgelegd tegen minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA).

Tijdens de kabinetsformatie zouden de VVD en het CDA hebben afgesproken dat de post naar een CDA’er gaat. De sollicitatieprocedure moest echter open zijn, en nadat de vacature in de Staatscourant was verschenen schreef D66’er Rinnooy Kan een sollicitatiebrief.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), die verantwoordelijk is voor de sollicitatieprocedure, heeft Rinnooy Kan voor een sollicitatiegesprek ontvangen. De functie van ‘onderkoning van Nederland’, zoals de vicevoorzitter van de Raad van State wel wordt genoemd, is echter vergeven aan Donner. Wel moet de Raad nog gehoord worden over Donners voordracht.

Ook CDA-prominent Ernst Hirsch Ballin was bereid vice-president van de Raad van State te worden als hem dat was gevraagd. Dat zei de voormalige minister van Justitie vorige week in NRC Handelsblad.

Vorige week werd aan NRC bevestigd dat Liesbeth Spies Donner gaat opvolgen als minister van Binnenlandse Zaken.

Het vertrek en de opvolging van Donner worden naar verwachting vrijdag door premier Rutte bekendgemaakt.