Interim-directie Ajax rechtsgeldig, Van Gaal ‘wordt moeilijk verhaal’

Johan Cruijff met naast hem Wim Jonk vorige week bij de eerste zitting van het kort geding. Foto NRC / Olivier Middeldorp

De rechter heeft Johan Cruijff en zijn gevolg in het ongelijk gesteld in het kort geding dat zij aanspanden tegen de raad van commissarissen van Ajax. De rechtbank legt het besluit over de benoeming van Louis van gaal als algemeen directeur, en daarmee de ‘lijn Cruijff’ of de ‘lijn Van Gaal’ bij de aandeelhouders. En dat lijkt weer gunstig voor de legendarische nummer 14.

Niet is komen vast te staan dat de aanstellingen van Danny Blind en Martin Sturkenboom tot een strategiewijziging bij Ajax leiden, vindt de Haarlemse rechtbank. De aanstelling van Blind als ad interim, “niet-statutaire”, technisch directeur - een functie die in het beleidsplan van Cruijff niet bestaat - is dus rechtsgeldig.

Aandeelhouders gaan indirect oordelen over benoeming Van Gaal

De door de RvC voorgenomen “statutaire benoeming” van Louis van Gaal als algemeen directeur per 1 juli, en tot die tijd Sturkenboom, wordt eveneens rechtsgeldig geacht maar is door de rechter in Haarlem direct “opgeschort”.

“Dat besluit is wel rechtsgeldig genomen, maar de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) moet de mogelijkheid hebben met betrekking tot de benoeming over het punt ‘vertrouwen in de raad van commissarissen’ te beslissen. We weten hoe de vlag erbij hangt als het aankomt op het vertrouwen binnen de club in deze rvc. Dus het lijkt moeilijk te worden om de voorgenomen benoeming van Van Gaal te handhaven. Tenzij een eventuele nieuwe raad dezelfde voornemens zou hebben.” - NRC-sportredacteur ter plaatse, Bart Hinke.

Hoogste orgaan bepaalt: ‘lijn Cruijff’ of de ‘lijn Van Gaal’

Naar verwachting zullen de aandeelhouders in januari bij elkaar komen om het vertrouwen in de huidige RvC als agendapunt te bespreken. De rechter gaf Ajax vandaag twee weken de tijd om een dergelijke bijeenkomst te agenderen, tenzij de aandeelhouders dit zelf al doen. In het eerste geval vindt de rechter dat binnen drie maanden een besluit op tafel moet liggen, ion het tweede geval is hier vijf maanden de tijd voor.

De rechter besloot hiertoe om de keuze voor de ‘lijn Cruijff’ of de ‘lijn Van Gaal’ in handen van de aandeelhouders te leggen. Dit omdat de AvA het hoogste orgaan binnen de club is.

“Weliswaar heeft de AvA niet het recht over de benoemingen te beslissen, zij kan echter wel de RvC wegstemmen en daarmee ook het lot van de voorgenomen benoemingsbesluiten bepalen.” - verklaring rechtbank Haarlem.

Cruijff: fantastische uitspraak, ideale uitkomst voor ons

Johan Cruijff was zelf bij de uitspraak aanwezig. Vorige week bepleitten zijn advocaten diens zaak, gesteund door tien jeugdtrainers. De legendarische nummer 14 ziet het verleggen van het besluit naar de AvA als een zege.

“Fantastische uitspraak. De voetballers hebben gewonnen van de NV. Het plan van ons wordt uitgevoerd. Oftewel, een ideale uitkomst voor ons. We gaan gewoon door waar we begonnen zijn. Laat de AvA ons [Cruijff en zijn mede RvC-leden, red.] maar met zijn allen wegsturen, dan is het een stuk rustiger in de club.” - Cruijff tegen De Telegraaf.

Cruijff vindt dat Sturkenboom en Blind zich moeten aanpassen aan het plan dat hij heeft opgesteld voor Ajax. Hij hoopt dat de raad van commissarissen opstapt. “Als zij opstappen, dan ben ik ook weg.” Cruijff ziet zichzelf dan niet terugkeren in een officiële functie bij Ajax. “Ik blijf wel contact houden met de spelers.”

Aankomst bij de rechtbank van Cruijff en de uitspraak:

    • Jules Seegers