President Roemenië wil geen Nederlandse groente meer

De Roemeense president Traian Basescu boycot Nederlandse producten. Dat zei hij zaterdag tegen de Roemeense zender R tv, die hem interviewde op de parkeerplaats van een supermarkt. Basescu liet zich filmen in vrijetijdskleding terwijl hij boodschappen, waaronder slingers voor de kerstboom, uit zijn winkelkarretje in zijn kofferbak legde.

Aanleiding voor de presidentiële boycot is het Nederlandse standpunt over de toetreding van Roemenië tot de Schengenzone. Binnen die zone zijn grenscontroles afgeschaft.

Ik geef toe dat ik geprobeerd heb Nederlandse groenten zoveel mogelijk te mijden”, zei Basescu tegen de verslaggever. „Dat lijkt me nu gepast.” In plaats daarvan kocht hij Turkse en Spaanse waar.

De toetreding van Roemenië tot de Schengenzone is uitgesteld door een Nederlands veto. Aanvankelijk werd Nederland gesteund door Finland, maar de regering van dat land heeft inmiddels ingestemd met stapsgewijze opheffing van de grenscontroles, te beginnen bij het luchtverkeer.

Volgens de Nederlandse regering is Roemenië nog te corrupt om de binnengrenzen op te heffen. Nederland probeert binnen de Europese Unie beoordelingsrapporten over corruptie en justitiële hervormingen in Roemenië en Bulgarije zoveel mogelijk te koppelen aan het Schengendossier. Op aandringen van de PVV is die koppeling opgenomen in het regeerakkoord.

Na het overleg van EU-regeringsleiders afgelopen vrijdag in Brussel haalde Basescu al uit naar Nederland. „Het was niet Roemenië dat prostitutie en drugs legaliseerde omdat het er niet in slaagt die aan te pakken”, zei hij.