Ook De Villepin wil president worden

Dominique de Villepin, oud-premier en aartsrivaal van president Nicolas Sarkozy, stelt zich kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen van 2012.

Die eenvoudige mededeling, die De Villepin gisteren op prime time in een interview op Frankrijks grootste tv-zender TF1 deed, heeft vanmorgen tot koortsachtige reacties geleid bij de UMP, de partij van Sarkozy – en, tot voor kort, de partij van Dominique de Villepin.

UMP-woordvoerders beschuldigen De Villepin van een „nepkandidatuur” die alleen maar bedoeld zou zijn om de herverkiezing van Sarkozy te verhinderen. In goed Frans: De Villepin zou uit zijn op een 21 avril à l’envers, een ‘omgekeerd 21 april’, een beladen verwijzing naar de verkiezingen van 21 april 2002, toen de extreem-rechtse kandidaat Jean-Marie Le Pen de tweede ronde haalde ten koste van de socialistische kandidaat Lionel Jospin. Toen versplinterde het linkse electoraat in de eerste ronde doordat een keur aan linkse presidentskandidaten daaraan meedeed, nu zou dat op rechts kunnen gebeuren, vreest het kamp-Sarkozy.

Die vrees is niet denkbeeldig. Jean-Marie Le Pen is als presidentskandidaat opgevolgd door zijn dochter Marine, die populair is, vooral bij de lagere inkomensgroepen. Sarkozy scoort slecht in peilingen, en blijft ver achter bij de socialistische kandidaat François Hollande. Behalve De Villepin mikt intussen ook centrumpoliticus François Bayrou op het centrum-rechtse electoraat.

De Villepin zegt mee te doen omdat hij vreest dat „Frankrijk vernederd wordt door de heerschappij van de markten.” De gaullist De Villepin wil de scheiding tussen links, centrum en rechts overstijgen: „de Fransen moeten wakker worden.”

De Villepin was als vertrouweling van president Chirac jarenlang de rivaal van Sarkozy in de conservatieve UMP. Nadat Sarkozy in 2007 de opvolgingstrijd won, belandde De Villepin voor de rechter op beschuldiging van politieke samenzwering tegen Sarkozy. Hij werd vrijgesproken, maar het openbaar ministerie heeft beroep aangetekend.