Obama: VS willen drone terug van Iran

Caption: President Barack Obama and Iraq's Prime Minister Nouri al-Maliki shake hands in the South Court Auditorium at the White House in Washington, Monday, Dec. 12, 2011. (AP Photo/Carolyn Kaster)
Caption: President Barack Obama and Iraq's Prime Minister Nouri al-Maliki shake hands in the South Court Auditorium at the White House in Washington, Monday, Dec. 12, 2011. (AP Photo/Carolyn Kaster) President Barack Obama schudt de hand van de Iraakse premier Nouri al-Maliki tijdens een persconferentie in Washington. Foto AP / Carolyn Kaster

De Verenigde Staten willen het onbemande vliegtuig terug dat Iran op 4 december neerhaalde en vorige week tentoonstelde op de Iraanse staatstelevisie.

Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vanavond bekendgemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Iraakse premier Nouri al-Maliki in Washington, meldt persbureau Reuters. Obama wilde geen commentaar geven over de mogelijke implicaties voor de Amerikaanse staatsveiligheid van de door Teheran bemachtigde drone. Volgens de president is er al een verzoek bij de Iraniërs ingediend om het onbemande voertuig terug te krijgen, maar is er nog geen reactie geweest van Teheran.

http://youtu.be/onu5kgNzCnE

Irak wil vreedzame oplossing conflict Syrië

Obama sprak vandaag met Maliki ook over de aanstaande terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak en Syrië. Beide mannen erkenden in hun gesprekken dat hun twee landen verschillend omgaan met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. De VS hebben al eerder sancties ingesteld tegen Syrië vanwege de gewelddadige onderdrukking van demonstraties waarbij volgens de Verenigde Naties al meer dan vierduizend mensen zijn omgekomen.

De Arabische Liga stemde eind november bijna unaniem in met sancties tegen Syrië, maar Irak - Syriës tweede handelspartner na de EU - onthield zich van stemming. De Iraakse regering is bang dat sunnitische extremisten Syrië overnemen als het huidige, uit de shi’itische alawitische minderheid voortkomende regime van Assad valt. Premier Maliki stuurt daarom aan op een vreedzame oplossing van het conflict in Syrië.

Amerikaanse troepen bijna vertrokken uit Irak

In 2008 tekenden de VS een overeenkomst met Irak die de terugtrekking van alle Amerikaanse troepen aan het einde van dit jaar vastlegde. Obama luidde vandaag met Maliki die eindfase in. Hij benadrukte wel dat ondanks het vertrek van het Amerikaanse leger, de VS een grote rol zullen blijven spelen in het Midden-Oosten. Een waarschuwing naar Iran, dat volgens het Internationaal Atoomagentschap werkt aan een kernwapen, schrijft persbureau AP. De levering van achttien Amerikaanse F16’s aan Irak, die het Witte Huis eveneens vanavond bekend maakte, zouden daarmee ook verband kunnen hebben.

In Irak maken de laatste zesduizend troepen zich op dit moment op om op 31 december het land te vertrekken. Tijdens het hoogtepunt van de oorlog, in 2007, waren er honderdzeventigduizend Amerikaanse soldaten gestationeerd in Irak.

http://youtu.be/xuIQdiGEh8k

    • Hans Klis