Noord- en Zuid-Korea ruziën over kerstlichtjes

(FILES) A South Korean military officer stands guard as Christians prepare a lighting ceremony in front of a Christmas tree atop a military-controlled hill near the tense land border in Gimpo, west of Seoul, on December 21, 2010. North Korea warned South Korea on December 11, 2011 of "unexpected consequences" if Seoul displays Christmas lights near the tense border, and vowed to retaliate for what it called propaganda attempts. AFP PHOTO / KIM JAE-MYUNG / FILES
(FILES) A South Korean military officer stands guard as Christians prepare a lighting ceremony in front of a Christmas tree atop a military-controlled hill near the tense land border in Gimpo, west of Seoul, on December 21, 2010. North Korea warned South Korea on December 11, 2011 of "unexpected consequences" if Seoul displays Christmas lights near the tense border, and vowed to retaliate for what it called propaganda attempts. AFP PHOTO / KIM JAE-MYUNG / FILES AFP

Noord-Korea heeft gedreigd met „onverwachte gevolgen” als buurland Zuid-Korea de lichtjes ontsteekt in de 30 meter hoge superkerstboom op de Aegibong berg, vlakbij de grens tussen de landen. Pyongyang vindt dat de boom een christelijke boodschap opdringt aan het seculiere Noord-Korea. De jaarlijkse superkerstboomtraditie werd in 2003 door Zuid-Korea opgeschort, toen de verhoudingen tussen de twee landen verbeterden. Maar vorig jaar werden de lichtjes in de driehoekvormige sculptuur opnieuw ontstoken toen Zuid-Korea het noorden ervan verdacht een van haar marineschepen tot zinken te hebben gebracht. Daarbij vielen 46 doden. Noord-Korea ontkent betrokkenheid. Seoul heeft laten weten dat christenen dit jaar nog twee vergelijkbare bomen mogen oprichten. (AP, BBC)