Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Na Clegg kraakt ook Schotse leider optreden Cameron op EU-top

Alex Salmond op een partijcongres in oktober. Foto AP / Danny Lawson

David Cameron mag vandaag aan zijn parlementsleden uitleggen waarom hij zijn veto uitsprak op de EU-top van afgelopen week. Ondertussen schaart de Schotse politiek leider Alex Salmond zich achter de ongezouten kritiek op het optreden van de premier van het VK.

Clegg sprak gisteren nog van een dreigend isolement. De nationalist Salmond is vooral niet te spreken over de Schotse belangen waaraan Cameron zomaar voorbij is gegaan. Hij had graag gezien dat de premier eerst even contact had gezocht met andere Britse leiders, meldt de NOS.

“Cameron verknalt de hele relatie met de EU zonder te overleggen met zijn vicepremier en de regionale regeringen.”

De premier van het Verenigd Koninkrijk staat vandaag tegenover zijn parlement om uit te leggen hoe hij zo tot zijn veto is gekomen ten opzichte van de 26 andere EU-landen. Volgens de BBC zullen de meeste leden van zijn eigen partij achter Camerons optreden staan. Maar Labour en LibDem springen naar verwachting in bij de kritiek van Clegg en Salmond.