Metropole Orkest krijgt drie jaar respijt van minister

Het Metropole Orkest is blij dat het van de Tweede Kamer drie jaar langer krijgt voor de verzelfstandiging. Het orkest krijgt een bedrag van 11,5 miljoen euro mee en moet dan over vier jaar op eigen benen staan.

Vandaag vergaderde de Kamer over de mediabegroting van verantwoordelijk minister Marja van Bijsterveldt, meldt persbureau Novum. In vier jaar tijd wil het orkest de kosten omlaag en de inkomsten omhoog brengen. In het oorspronkelijke plan van het kabinet moest het pop- en jazzorkest, dat nu nog deel uitmaakt van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), in een jaar onafhankelijk worden van subsidie vanuit de Mediabegroting.

Het muziekgezelschap voerde de afgelopen tijd campagne om publiek en kabinet te overtuigen van de waarde van het orkest. Het protestnummer Wereldwijd Orkest kwam enkele weken geleden binnen op nummer één van de Single Top 100.

Directeur van het MCO Anton Kok zegt dat het succes van het nummer ook duidelijk maakt dat een muziekgezelschap met de omvang en het repertoire van het Metropole Orkest nooit helemaal zonder steun kan. “De nummer 1-hit is genoeg voor een jaar gas, water en licht voor ons gebouw.”

In juni werd bekend dat als het Metropole Orkest met een gedegen plan zou komen om zelfstandig te worden, het kabinet daar eenmalig geld aan zou kunnen bijdragen. Of de verhuizing van Hilversum naar Almere doorgaat, zoals de minister voorstelde, is nog niet bekend.

De bezuinigingen op het Metropole Orkest en het MCO maken deel uit van het kabinetsvoornemen tweehonderd miljoen euro te korten op het mediabeleid. Het gros daarvan wordt bespaard op de publieke omroepen. Van de 21 zendgemachtigden moeten er in 2016 nog acht over zijn.

    • Hans Klis