Markten reageren rustig

Op de financiële markten is rustig gereageerd op de uitkomsten van de eurotop van vrijdag. Europese aandelenindices noteerden rond de middag gemiddeld 1 procent lager. Op de obligatiemarkt was het beeld verdeeld. De rente op Italiaanse obligaties met een looptijd van tien jaar steeg vanochtend met 40 basispunten naar 6,7 procent. Ook de Spaanse rente steeg fors.

Italië betaalde vanmorgen 5,952 procent voor 7 miljard euro aan staatsobligaties met een looptijd van een jaar. Dat is ruim een procentpunt onder het niveau van 7 procent, dat Italië vorige maand moest betalen. De daling van de korte rente is een gevolg van een pakket maatregelen van 30 miljard euro dat de Italiaanse regering onder leiding van Mario Monti onlangs doorvoerde.

Kredietbeoordelaar Moody’s ziet in een eerste reactie op de eurotop van vorige week weinig nieuws in de maatregelen. De plannen om de kredietwaardigheid van de AAA-landen in Europa begin volgend jaar tegen het licht te houden, bestaan nog steeds, schrijft de kredietbeoordelaar in een communiqué.