Mali arresteert vier verdachten van ontvoering Fransen

Het Dombia hotel in Hombori waar twee Franse geologen werden ontvoerd, vermoedelijk door de lokale tak van Al-Qaeda. Foto AFP / Serge Daniel

Veiligheidsdiensten in Mali hebben vandaag vier verdachten opgepakt die in verband worden gebracht met de ontvoering van twee Franse bezoekers van het land vorige maand.

Een woordvoerder van de president bevestigt dat de politie vrijdag vier verdachten heeft opgepakt en overgebracht naar de hoofdstad. Later vandaag worden beelden van de verdachten getoond op de staatstelevisie van Mali. Het gaat om vier mensen die in dienst staan van de militante beweging Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM). Zij zouden in de nacht van 23 november twee Franse geologen ontvoerd hebben in het stadje Hombori, ongeveer 200 kilometer ten westen van de stad Gao. Vervolgens hebben ze de twee mannen overgedragen aan de AQIM.

De Noord-Afrikaanse tak van al-Qaeda heeft de ontvoeringen van in totaal vijf buitenlanders opgeëist. Op vrijdag 24 november zijn nog drie mensen ontvoerd, waaronder een Nederlander. Samen met een Zweed en een man met een Brits en Zuid-Afrikaans paspoort werd hij in Timboektoe meegenomen door gewapende mannen. Een Duitse toerist werd doodgeschoten toen hij zich verzette. De vrouw van de Nederlander ontsnapte aan de kidnapping door zich in een tent te verstoppen.

Mali, een van de armste landen ter wereld, leek tot voor kort veilig. De stad Timboektoe was tot een paar jaar geleden een populaire bestemming voor toeristen, maar dat veranderde na een reeks ontvoeringen en moorden in het gebied. Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar de stad af. Het risico op ontvoering door de lokale tak van terreurnetwerk Al-Qaeda wordt te groot geacht. Het woestijngebied in Mali en in de omringende landen is de thuisbasis van AQIM.

Ook is vandaag een video opgedoken met bewijs dat de drie mensen uit Spanje en Italië die in oktober in Algerije werden ontvoerd nog in leven zijn. Het gaat om hulpverleners die uit een vluchtelingenkamp werden ontvoerd. De AQIM claimt ook voor deze ontvoering verantwoordelijk te zijn. De beelden worden voorafgegaan door de naam van de lokale tak van Al-Qaeda.

De video, die minder dan twee minuten duurt laat zien dat een mediator van het Franse persbureau AFP in gesprek is met de lokale tak van al-Qaeda over vrijlating van de Europeanen, die ieder onherkenbaar in beeld te zien zijn, maar niet aan het woord komen. De gijzelnemers staan achter de gijzelaars met een bedekt gezicht.

De Islamitische groepering stuurde eerder een gesproken en geschreven boodschap aan AFP, maar tot dusver was onduidelijk of de groep geld wil voor de vrijlating van de hulpverleners, of dat er andere eisen zijn.

    • Annemarie Coevert