Lisette Pelsers nieuwe directeur Kröller-Müller Museum

In het Kröller-Müller Museum te Otterlo is de overzichtstentoonstelling van de schilder Bart van der Leck geopend. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C==Otterlo, 10 april 2004
In het Kröller-Müller Museum te Otterlo is de overzichtstentoonstelling van de schilder Bart van der Leck geopend. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C==Otterlo, 10 april 2004 Het Kröller-Müller Museum op archiefbeeld. Foto NRC / Vincent Mentzel

Lisette Pelsers wordt de nieuwe directeur van het Kröller-Müller Museum voor moderne kunst in Otterlo. Pelsers (1956) is kunsthistoricus en sinds 2008 directeur van Rijksmuseum Twenthe, een museum voor oude en moderne kunst in Enschede. Daarvoor was zij hoofd presentaties, conservator hedendaagse kunst en plaatsvervangend directeur in dat museum.

Bij het Rijksmuseum Twenthe heeft Pelsers de collectie moderne en hedendaagse uitgebreid met onder meer de zogeheten collectie depot VBVR: zo’n 1200 werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland, uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Pelsers wordt eerste vrouwelijke directeur sinds Hélène Kröller-Müller

Pelsers volgt per 1 maart Evert van Straaten op, die na 21 jaar met pensioen gaat. Ze is de eerste vrouwelijke directeur van het museum sinds Hélène Kröller-Müller (1869-1939), die het museum in 1938 oprichtte en naar wie het is vernoemd.

Lisette Pelsers publiceert regelmatig over met name hedendaagse Nederlandse beeldhouwkunst. Zij is bestuurslid van de Vereniging Rijksgesubsidieerde Musea en de Nederlandse Museumvereniging en lid van de Association Internationale des Critiques d’Arts.

‘Combinatie bestuurlijke ervaring en inhoudelijke deskundigheid’

Anthonie Stal, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Kröller-Müller Museum is blij met de benoeming van Pelsers omdat zij „bestuurlijke ervaring koppelt aan inhoudelijke deskundigheid”.

Het Kröller-Müller Museum is een museum voor moderne kunst. Het heeft een beeldentuin, één van de grootste in Europa, en een collectie 19e en 20e eeuwse schilderijen van onder anderen Vincent van Gogh. Het is een Rijksmuseum en wordt dan ook getroffen door de bezuinigingen die dit kabinet oplegt.

Lees vandaag in NRC Handelsblad een interview met Lisette Pelsers, vanaf 15.00 uur beschikbaar in de digitale editie.