Lisette Pelsers directeur Kröller-Müller Museum

Lisette Pelsers wordt de nieuwe directeur van het Kröller-Müller Museum. Pelsers (1956) is sinds 2008 directeur van Rijksmuseum Twenthe, een museum voor oude en moderne kunst. Daarvoor was zij in dat museum hoofd presentaties, conservator hedendaagse kunst en plaatsvervangend directeur.

Pelsers wil in het Kröller-Müller Museum „goeie publiekstrekkers van hoge kwaliteit” organiseren. „Retrospectieven met bijvoorbeeld werk van Georges Seurat of Medardo Rosso.” De laatste is een Italiaanse beeldhouwer die leefde van 1858-1928. Pelsers zegt dit in deze krant, in het eerste interview dat ze in haar nieuwe functie geeft.

Bij het Rijksmuseum Twenthe heeft Pelsers de collectie moderne en hedendaagse kunst uitgebreid met de zogeheten collectie depot VBVR: zo’n 1.200 werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland, uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Voor het Kröller-Müller zou ze graag een beeld kopen van de Franse abstracte beeldhouwer Constantin Brancusi (1876-1957), van wie het museum twee werken heeft.

Pelsers volgt per 1 maart Evert van Straaten op, die na 21 jaar met pensioen gaat. Ze publiceert regelmatig over hedendaagse Nederlandse beeldhouwkunst. Pelsers is bestuurslid van onder meer de Vereniging Rijksgesubsidieerde Musea.

Anthonie Stal, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Kröller-Müller Museum is blij met haar omdat ze „bestuurlijke ervaring koppelt aan inhoudelijke deskundigheid”.

Interview Lisette Pelsers: pagina 18

    • Birgit Donker