Legerhoofd van Libië beschoten door milities

Bij het vliegveld in Tripoli brak daarna geweld uit tussen het leger en de milities.

Milities openden zaterdag het vuur op het hoofd van het Libische leger, Khalifa Hifter, toen hij op weg was naar het internationale vliegveld van Tripoli. Daarna brak er een vuurgevecht uit tussen het leger en de milities.

Bij het geweld kwam een bewaker van Hifter om het leven en vier anderen raakten gewond. Het is opnieuw een teken van de problemen die de nieuwe Libische regering heeft met het uitoefenen van autoriteit over de verschillende milities die Moammar Gaddafi in augustus afzetten.

Een woordvoerder van het Libische leger zei gisteren dat een militie uit de westelijke stad Zintan achter het geweld zat. Deze militie controleert een aantal checkpoints langs de snelweg naar het vliegveld van Tripoli. De Zintan-groepering geeft de schuld echter aan het leger: het konvooi van legerhoofd Hifter zou niet gestopt zijn voor een van de checkpoints, waarna de Zintanmilitie het vuur opende.

De Zintanmilitie, die in november de zoon van Gaddafi, Saif-al Islam, arresteerde, dreigde eerder met het afzetten van de nieuwe regering als de samenstelling ervan hen niet beviel. De Libische Nationale Raad benoemde daarop een vertegenwoordiger van de militie, Osama Al-Juwali, als nieuwe minister van Defensie.

Veel voormalige Libische strijders hebben hun wapens nog niet ingeleverd, waardoor er kans bestaat op nieuw geweld. (AP)