Koud gekookt is gebakken beter

Overal ter wereld waar rijst gegeten wordt, bestaan restje-rijst-recepten. Rijst moet nu eenmaal de buik vullen, daarom mag er nooit te weinig van op tafel staan, en dus houdt iedereen altijd rijst over. Dat is helemaal niet vervelend, juist erg fijn. Zelf kook ik bijvoorbeeld standaard een 400-gramspak rijst voor mijn gezin, expres iets te

Overal ter wereld waar rijst gegeten wordt, bestaan restje-rijst-recepten. Rijst moet nu eenmaal de buik vullen, daarom mag er nooit te weinig van op tafel staan, en dus houdt iedereen altijd rijst over. Dat is helemaal niet vervelend, juist erg fijn.

Zelf kook ik bijvoorbeeld standaard een 400-gramspak rijst voor mijn gezin, expres iets te veel. Wat er overblijft, gaat de dag erop rond lunchtijd in de wok, met wat gember, knoflook, lente-ui, prei of wat er dan ook in de groentela te vinden is. Scheutje sojasaus erover, paar druppels sesamolie. Soms bak ik ook een eitje mee. Echt, je hebt in een handomdraai iets lekkers.

Dit gezegd hebbende, ga ik nu toch een recept geven waarvoor je de rijst waarschijnlijk speciaal gaat koken – 300 gram rijst is immers nauwelijks meer een restje te noemen. Maar wat ik graag wil benadrukken, is dat de rijst koud moet zijn voor je hem gaat verwerken. Koude gekookte rijst geeft een veel betere gebakken rijst. Een dag, of in elk geval een paar uur tevoren koken dus, en liefst uitgespreid op een schaal laten afkoelen.

Het gerecht is een soort freestyle nasi: met kerrie, spek, gerookte makreel en gebakken eieren. Genoeg voor 4 personen.

Pureer voor de boemboe alle ingrediënten in de keukenmachine, of wrijf alles fijn in een vijzel. Verhit een scheutje olie in een wok en bak hierin de spekreepjes krokant. Schep ze uit de pan. Schenk nog wat olie in de wok en fruit de boemboe een paar minuten. Voeg de koude rijst toe en schep om met twee spatels. Voeg na 1 minuut de prei toe, na nog 1 minuut de kool, en na nog 1 minuut ook het spek. Blijf omscheppend bakken, tot de rijst door en door warm is.

Zet het vuur uit. Voeg de sojasaus toe en verbrokkel de makreel boven de rijst. Schep alles nog een keer voorzichtig om. Bak intussen 4 spiegeleieren in een scheut olie. Serveer de rijst met gebakken eieren erop en bestrooid met lente-ui, chilipeper en koriander of selderij.

Nasi makreel

Voor de boemboe:

3 - 4 sjalotten of 1 flinke ui, gepeld en in stukken

3 tenen knoflook, gepeld

3 - 4 cm gemberwortel, geschild en in stukken

1 - 2 rode chilipepers met zaad in grove stukken

1 tl trassi

1 afgestreken el kerriepoeder

flinke snuf zout

Voor de rijst:

arachideolie

100 g rookspek, in reepjes

300 g rijst (ongekookt gewicht), gekookt en afgekoeld

1 prei, in dunne ringen

200 g spits- of witte kool, in smalle reepjes

250 g gerookte makreelfilet

ongeveer 2 el donkere sojasaus of ketjap

4 eieren

2 lente-uitjes, in smalle ringetjes

1 rode chilipeper, in smalle ringetjes

een handvol koriander of bladselderij, fijngesneden

    • Janneke Vreugdenhil