Kortkolom wetenschap

Gentherapie tegen hemofilie werkt beter

Rotterdam. Een verbeterde gentherapie bij zes patiënten met de ‘bloederziekte’ hemofilie B werkt, ook een half tot anderhalf jaar na de behandeling. Vier van de patiënten hoeven geen medicijnen te gebruiken. De twee andere kunnen met beduidend minder toe. Dat blijkt uit Brits-Amerikaans onderzoek dat zaterdag online werd gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Hemofilie is een ziekte waarbij door een genetisch defect het bloed niet goed stolt. Ze krijgen daardoor ook vaak interne bloedingen in hun gewrichten en spieren. De zes kregen een eenmalige dosis van een genetische gemanipuleerd virus (een adenovirus) met het gen voor het stollingseiwit factor IX. Bij eerdere dierenexperiment werkte zo’n behandeling wel tien jaar. Vroeger stierven hemofiliepatiënten als jongvolwassenen. Vijftig jaar geleden kwamen de stollingsfactoren als te injecteren medicijn beschikbaar. De meeste patiënten halen nu de 60 wel. Therapie kost jaarlijks 150.000 tot 300.000 dollar. De gentherapie kostte ongeveer 30.000 dollar. (NRC)

Vaccin tegen norovirus halveert diarree

Rotterdam. Een vaccin tegen het diarree en braken veroorzakende norovirus werkt redelijk. In een klassiek vaccinexperiment kreeg ongeveer de helft van ruim 80 gezonde vrijwilligers het echte vaccin (een poeder in de neus) en de andere helft kreeg nepvaccin. Drie weken later slikten alle deelnemers een forse dosis norovirussen. Het norovirus is voor gezonde mensen in het westen een paar dagen erg vervelend, maar niet levensbedreigend. Het verspreidt zich vaak op cruiseschepen, in restaurants en verpleeghuizen. Voor verzwakte ouderen is het soms de laatste ziekte. In ontwikkelingslanden sterven jaarlijks ruim 200.000 kinderen door het virus. Bijna 70 procent van de placobovaccinsnuivers werd ziek, tegen ruim 35 procent van de gevaccineerden. Het vaccin biedt dus bescherming, schrijven onderzoekers van Amerikaanse universiteiten en van het bedrijf LigoCyte in een donderdag uitgekomen artikel in The New England Journal of Medicine. (NRC)

Standaardwerk Loe de Jong gratis online

Rotterdam. Het standaardwerk van Loe de Jong over Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog is vanaf dit weekend gratis te raadplegen via de site van het Nederlands Instituut voor OorlogsDocumentatie (NIOD). Tussen 1969 en 1994 verscheen ‘Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog’, geschreven door historicus Loe de Jong (1914-2005) die er zijn levenswerk van had gemaakt. Het NIOD heeft nu de meest uitgebreide wetenschappelijke editie online gezet. (NRC)