Kortkolom economie

TNT Express verkoopt Indiaas dochterbedrijf

Rotterdam. TNT Express verkoopt zijn Indiase activiteiten, zo heeft het Nederlandse koeriersbedrijf vanmorgen bekendgemaakt. De koper is een onderneming die in het bezit is van het investeringsfonds India Equity Partners. Welk bedrag er met de verkoop gemoeid is, wordt niet bekendgemaakt, maar het Indiase TNT-bedrijf was met duizend werknemers niet erg groot. Volgens een woordvoerder van TNT vormden de Indiase activiteiten „nog geen procent” van de omzet van TNT (7,5 miljard euro). De verkoop betekent het einde van de pogingen van TNT om voet aan de grond te krijgen in India. TNT kocht de Indiase koeriersdienst in 2006. Destijds had het bedrijf nog grote plannen in India. „Een gedetailleerde studie” heeft volgens TNT echter uitgewezen dat de bezorgdienst over de weg onvoldoende perspectief biedt. TNT blijft wel de in- en uitvoer naar India verzorgen. (NRC)

CDA komt met voorstel voor zilvervlootsparen

Den Haag. Het CDA wil het zilvervlootsparen terug. De partij komt in de Tweede Kamer met een wetsvoorstel om het sparen bij de jeugd te stimuleren. Volgens CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk zijn schulden momenteel een toenemend probleem aan het worden. Vooral jongeren staan volgens haar vaak rood. In het verleden werd door de overheid een premie van 10 procent op het spaargeld gegeven. Dit zou de overheid volgens Sterk in de huidige situatie 25 miljoen euro kosten. (NRC)

‘Bank moeten letten op mensenrechten’

Amsterdam. Bijna tachtig procent van de Nederlanders wil dat banken rekening houden met mensenrechten als zij het spaargeld van hun klanten investeren. Toch heeft maar vijftien procent van de Nederlanders bij het afsluiten van zijn laatste spaarrekening gelet op het investeringsbeleid van zijn bank. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart GfK naar het belang van mensenrechten bij bancaire producten. Ruim tachtig procent van de Nederlanders zegt bij een nieuwe spaarrekening wel rekening gaan houden met mensenrechten. Uit het onderzoek van Intomart GfK blijkt verder dat Nederlanders bij mensenrechten vooral denken aan kinderarbeid, wapenhandel en gelijkheid. Het onderzoek vond plaats in opdracht van de ASN Bank. Aanleiding was de presentatie van het vernieuwde mensenrechtenbeleid in de ASN Bank Issuepaper Mensenrechten. In het aangepaste mensenrechtenbeleid doet de ASN Bank een voorstel voor criteria waarmee bedrijven kunnen worden beoordeeld. (NRC)