Kortkolom buitenland

Chinese visser doodt Koreaanse kustwachter

Seoul. Een kapitein van een Chinese vissersboot heeft vanochtend twee Zuid-Koreaanse kustwachters neergestoken. Dat gebeurde nadat zijn boot was aangehouden omdat hij illegaal zou vissen in Zuid-Koreaanse wateren. Een van de kustwachters overleed aan zijn verwondingen. De kapitein en acht andere Chinese bemanningsleden zijn gearresteerd. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Chinese ambassadeur ontboden na het incident. Vorige week had Zuid-Korea de ambassadeur gevraagd om maatregelen te nemen tegen de illegale Chinese visserij. Volgens de kustwacht zijn dit jaar 430 Chinese schepen in Zuid-Koreaanse wateren aangehouden. In 2010 waren dat er 370. (AP)

130 Duitse infiltranten bij extreem-rechts

Berlijn. In de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), een omstreden rechts-radicale politieke partij, zijn mogelijk 130 informanten van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst actief. Dat meldt Der Spiegel vandaag. De Duitse politiek overweegt de partij te verbieden omdat deze medeverantwoordelijk zou zijn voor jarenlange extreemrechtse terreur in Duitsland. Een NPD-verbod is eerder mislukt door de aanwezigheid van vele tientallen infiltranten, die de staat op de hoogte hielden van wat er in de partij gebeurde. Afgelopen weekend heeft de Duitse politie een vermeende neonazi aangehouden die mogelijk betrokken was bij de ‘bruine’ terreur. (NRC)

Chinese betoger tegen landonteigening dood

Peking. In het dorp Wukan in de Zuid-Chinese provincie Guangdong is vanmorgen een dorpeling overleden die afgelopen vrijdag samen met tientallen andere dorpsbewoners tijdens een grootschalig protest tegen illegale landonteigening door de Chinese politie werd opgepakt. De man, een vijftiger genaamd Xue Jinbo, werd volgens de Chinese autoriteiten onwel in zijn politiecel, waarna hij naar het ziekenhuis werd overgebracht. Enige tijd later overleed hij daar. Hij zou een hartaanval hebben gehad. Behalve Xue Jinbo en de andere dorpelingen werden ook de organisatoren van het protest in Wukan opgepakt. Het protest is een van de langst durende demonstraties tegen landonteigeningen van de afgelopen decennia in China. De demonstraties begonnen half september. (Reuters)

Opkomst Ivoorkust verkiezingen laag

Abidjan. Minder dan een jaar nadat presidentsverkiezingen tot een korte burgeroorlog leidden, zijn de parlementsverkiezingen in Ivoorkust gisteren rustig verlopen. De opkomst was laag, zeker ten opzichte van vorig jaar. Toen stemde meer dan 70 procent van de kiezers in de presidentsverkiezingen. Volgens schattingen ligt de opkomst nu rond de 35 procent. De resultaten worden dinsdag verwacht. De partij van ex-president Laurent Gbagbo boycotte de verkiezingen, waardoor de uitkomst waarschijnlijk in het voordeel van de partij van zittend president Alassane Ouattara zal zijn. (AP, Reuters)

Palestijn sterft door traangasgranaat

Jeruzalem. Een Palestijnse betoger die vrijdag een van dichtbij afgeschoten traangasgranaat in het gezicht kreeg, is zaterdag overleden, zo hebben activisten bekendgemaakt. Het slachtoffer, Mustafa Tamimi (28), gooide in het dorp Nabi Saleh op de bezette Westelijke Jordaanoever stenen naar een Israëlisch legervoertuig, toen een militair de achterdeur opende en van een paar meter afstand een traangasgranaat op hem afvuurde, aldus getuigen. Israëlische militairen vuren vaker traangasgranaten op betogers af, wat al eerder tot doden en gewonden heeft geleid. (AP)