Kortkolom binnenland

Kritiek op politie in Zuid-Limburg

Maastricht. De politie Limburg-Zuid is ‘zoekende’ en heeft onvoldoende aandacht voor de relatie met de ontevreden burger. De korpsleiding werkt geïsoleerd, is conservatief en gesloten. Dat heeft een visitatiecommissie gerapporteerd aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. Korpschef Veldhuis van Zuid-Limburg is een van de tien kwartiermakers van de nieuwe nationale politie. De commissie uit ook zorgen over het „geringe intellectuele vermogen” binnen het korps. Hierdoor zou de inbreng van hooggekwalificeerde medewerkers niet altijd serieus genoeg worden genomen.De korpsbeheerder, de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (VVD), zet vraagtekens bij de rapportage. De commissie zou sommige zaken te zwaar aanzetten en onvoldoende oog hebben voor typisch Zuid-Limburgse problemen als de geïsoleerde ligging. (NRC)

Staatsbosbeheer gaat meer bomen kappen

Rotterdam. Staatsbosbeheer gaat de komende vijf jaar meer bomen kappen. Dat heeft de organisatie vandaag laten weten. Ze wil tussen de 250.000 en 400.000 kubieke meter hout oogsten uit ruim de helft van de bossen die onder haar beheer staan. Onder Staatsbosbeheer valt zo’n 90.000 hectare bos, ongeveer een kwart van het Nederlandse areaal. De houtkap moet het bos verjongen, en daarmee de houtproductie op lange termijn veiligstellen. Staatsbosbeheer heeft daarnaast geld nodig, aangezien de rijksbijdrage de komende jaren terugloopt. (Novum)

Zeldzame schildpad gevonden op strand

Monster. Een zeldzame schildpad is zaterdag aangespoeld op het strand van Monster. De Kemps-schildpad komt normaal gesproken alleen voor in de Golf van Mexico. Het is een van de meest bedreigde zeeschildpaddensoorten, aldus zeeaquarium Sea Life Scheveningen. De zeeschildpad is naar het aquarium gebracht en moet in quarantaine aansterken. Hij krijgt een antibioticakuur tegen infecties. Volgens een verzorger is het dier ongeveer twee jaar oud. Het weegt bijna twee kilo en heeft een schildlengte van 35 centimeter. Het is de bedoeling de schildpad straks uit te zetten in het Caraïbisch gebied. (Novum)

Militaire arts vast voor valsheid in geschrifte

Utrecht. Een 53-jarige arts van het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht is vandaag aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting. Dat heeft de marechaussee gemeld. De man wordt verdacht van het gebruik van valse handtekeningen om contracten met zorgverzekeraars te verkrijgen en om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen voor de farmaceutische industrie. (Novum)