Knock-outkinderen

De kinderen in haar ziekenhuis zijn blank, welvarend en spelen hockey. Ook drinken zij zich in onthutsende mate in coma. Carole Lasham werkt als kinderarts voor Tergooiziekenhuizen, vestiging Blaricum. Zij liet op haar werkkamer de cijfers zien. In 2010 werden hier 26 kinderen binnengebracht die zich buiten westen hadden gezopen. En dit jaar? Toen verdubbelde plotseling dat aantal. De teller staat nu bijna op 50. Gemiddelde leeftijd: vijftien jaar. „En dit zijn alleen nog maar de levensbedreigende situaties. Veel meer kinderen drinken te veel.”

Carole Lasham levert de cijfers al jaren aan de alcoholpoli van kinderarts Nico van der Lely, co-auteur van Onze kinderen en alcohol. Dit boek spoort Nederlandse ouders aan tot meer controle en minder laissez-faire, nu Nederlandse tieners tot de grootste drinkers van Europa behoren. Overal zien kinderartsen meer kinderen in coma binnenkomen. Vaak onderkoeld tot een graad of 32, want dat doet alcohol. Waarna er hartritmestoornissen kunnen optreden, problemen met ademhaling, de bloeddruk daalt. Carole Lasham geeft wat nodig is: een infuus met glucose, warmte, bewaking van hartslag en ademhaling. Totdat de alcohol is uitgewerkt.

Nu alcoholgebruik onder de zestien jaar wordt ontmoedigd, drinken kinderen minder in de tweede klas van de middelbare school, maar in de vierde, als het mág, dan drinken ze weer net zo veel als vroeger. De enige gunstige uitzondering zijn jongeren van allochtone afkomst.

Zo’n 70 procent van de kinderen neemt alcohol mee van thuis.

Waarom zuipt een dubbel aantal minderjarigen zich plotseling in coma? Niemand weet het. Tv-programma’s als Oh oh Cherso lijken invloed te hebben. En eyeballing, zegt Lasham, ken je dat? Tik maar eens in op YouTube. „Ze gieten de wodka recht in hun oog, want dat neemt de alcohol heel snel op.” Het is pijnlijk en schadelijk, dus stoer.

Even erg vindt Lasham dat haar zoon van vijftien op schoolkamp bier mocht drinken, omdat de kinderen ‘het anders toch wel stiekem deden’. Lasham waarschuwde op een ouderavond hoe alcohol de ontwikkeling van tienerhersenen aantast. Maar andere ouders vonden het toch overdreven om kinderen onder de zestien alcohol te verbieden.

Carole Lasham dronk zelf ook dagelijks wijn bij het eten. En een gin-tonic na een moeilijke dag. Tot zij zich realiseerde dat ze iets doorgaf. Nu drinkt zij alleen in het weekend. En zij vertelt haar zoon wat zij in het ziekenhuis ziet. Meisjes van veertien, vijftien, onder het braaksel en de uitgelopen make-up. Hoe ze in hun broek plassen.

Zij raadt ouders altijd aan daarvan een filmpje te maken met hun telefoon. Want hun kind heeft later geen idee hoe erg het was. Alleen het risico dat hun vrienden de volgende keer zo’n filmpje maken en op YouTube zetten. Dat maakt wél indruk.

    • Margriet Oostveen