KLPD gebruikt ‘afluister-software’ op computers verdachten

Name: MD9929_376268.jpg Caption: Nederland, Driebergen, 23-12-10 KLPD High Tech Crime Team. © Foto Merlin Daleman Photographer: Merlin Daleman
Name: MD9929_376268.jpg Caption: Nederland, Driebergen, 23-12-10 KLPD High Tech Crime Team. © Foto Merlin Daleman Photographer: Merlin Daleman Het kantoor van het High Tech Crime Team van de KLPD in Driebergen. Foto NRC / Merlin Daleman

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gebruikt software die op afstand kan worden geïnstalleerd op de computer van verdachten. Daarmee kan vertrouwelijke communicatie zoals een skypegesprek worden gevolgd. Dat bleek vanavond uit antwoorden van minister van Justitie Ivo Opstelten op vragen van D66, GroenLinks en SP.

Half oktober ontstond er ophef in Duitsland over het gebruik van ‘Bundestroyaner-software’ door de politie. Die bleek veel meer te kunnen dan wettelijk toegestaan. Zo maakt de Bundestroyaner het mogelijk op afstand de microfoon van een geïnfecteerde computer aan te zetten en gesprekken in de huiskamer af te luisteren.

Ook werd betwijfeld of het wel alleen verdachten waren waarbij de Duitse politie meekeek. De software zou onder andere via e-mail op computers terechtkomen. De producent, het Duitse softwarebedrijf Digitask, verklaarde tegen nrc.next dat de software ook aan een Nederlandse overheidsdienst is verkocht.

Welke dienst wilde het bedrijf niet zeggen. Dat lijkt nu het KLPD te zijn geweest. Opstelten noemt alleen de Unit Landelijke Interceptie van de dienst, die voor de hele politie werkt, als gebruiker van dit soort software.

De minister schrijft dat die alleen wordt gebruikt na goedkeuring door een officier van justitie. Functionaliteiten die in strijd zijn met de wet worden volgens Opstelten onklaar gemaakt.