Kabila erkent fouten maar noemt uitslag verkiezingen betrouwbaar

Joseph Kabila erkent dat er dingen fout zijn gegaan in het proces van de presidentsverkiezingen, maar benadrukt dat de uitslag betrouwbaar is, en hij dus terecht aanblijft als president van Congo.

Dit stelt Kabila vandaag in een reactie op het oordeel van de waarnemersmissie van het Amerikaanse Carter Centrum. Deze maakte vanochtend bekend bewijs te hebben van geknoei met stemmen. Ook wijst het Amerikaanse centrum op uitzonderlijk hoge opkomstcijfers in Kabilagezinde kiesdistricten, terwijl voor oppositiebolwerken het omgekeerde geldt. Vrijdag is Kabila door de kiescommissie is uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen met 49 procent van de stemmen.

Kabila ontkent de bevindingen van het Carter Centrum tegenover persbureau Reuters:

“De betrouwbaarheid van deze verkiezingen kunnen niet in twijfel getrokken worden. Zijn er fouten gemaakt? Absoluut, maar het Carter Centrum gaat veel te ver in de conclusies die ze trekken.”

Daarnaast benadrukte de zittende president dat de teleurstellende resultaten in de oostelijke provincies van Noord- en Zuid-Kivu laten zien dat de stemming transparant is verlopen. Hij had graag betere resultaten geboekt in deze regio’s, maar is over het geheel genomen “niet ontevreden” over de uitslag en ziet de toekomst van zijn land vol vertrouwen tegemoet. Kabila verwacht de komende jaren fikse economische groei te bewerkstelligen in Congo:

“Er is geen crisis gaande in dit land. We blijven kalm en zullen de huidige dagelijkse activiteiten van de Staat voortzetten.”

Dat oppositieleider Etienne Tshisekedi zichzelf vrijdag tot president benoemde is volgens Kabila “geen verrassing”. Deze werd met 32 procent tweede, en eiste vrijdag het presidentschap op nadat hij de officiële uitslag van de kiescommissie “totaal onacceptabel” noemde. In de aanloop naar de verkiezingen deden zich al verschillende logistieke problemen voor. Deze wierpen de laatste weken een schaduw van twijfel over de te verwachten winnaar. Drie van de elf presidentskandidaten verzochten begin deze maand de verkiezingen ongeldig te verklaren. Bij geweld dat ontstond rond de verkiezingen zijn zeker vijf doden gevallen.

    • Annemarie Coevert