Journalisten bij dagbladen gaan over tot actievoeren

Vanaf vandaag zullen drieduizend journalisten bij de dagbladen in actie komen voor een betere cao. De eerste dagen zullen deze acties vooral gericht zijn op de werkgevers binnen de bedrijven. „Er worden individuele brieven aan de werkgever gestuurd over auteursrecht en spandoeken opgehangen”, zegt Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). „Daarnaast zullen de regionale dagbladen op straat gratis kranten gaan uitdelen.”

Dagbladjournalisten hebben besloten in actie gekomen nadat een paar weken geleden de onderhandelingen over een nieuwe cao zijn afgebroken. De vakorganisatie eist onder meer twee procent loonsverhoging en pleit voor betere afspraken over de toekomst van de dagbladen. De actiebereidheid onder de leden van het actiecomité, met daarin vertegenwoordigers van regionale en landelijke kranten plus de persbureaus, is volgens Bruning breed: „Het gaat erom dat de werknemer de journalist meer moet gaan respecteren. Werkgevers investeren te weinig en bezuinigen te veel. Dagbladjournalisten moeten hetzelfde werk verrichten met dertig procent minder werknemers.”

Vanaf donderdag zullen lezers in de middag mogelijk wat van de acties gaan merken, aldus Bruning. „Dat zal in eerste instantie digitaal zijn, door bijvoorbeeld berichten uit de krant niet meer op websites door te plaatsen.”