ING gaat 5,8 miljard aan eigen schuld terugkopen

None

Bank en verzekeraar ING heeft een bod gedaan op uitstaande schulden ter waarde van 5,8 miljard euro. ING wil met het terugkopen van de eigen schuld haar kapitaalpositie versterken.

Dit is mogelijk doordat eerder door ING uitgegeven obligaties in waarde zijn gedaald. Daardoor kan ING de schuld goedkoper terugkopen. Daarmee maakt de financiële instelling een boekwinst en verbetert haar kapitaalpositie.

In totaal gaat het om zeven achtergestelde leningen met een nominale van 5,8 miljard euro. ING biedt cash of nieuwe leningen aan in ruil voor deze bestaande leningen. ING wil prijzen betalen die variëren van 58 tot 87 procent van hun nominale waarde. Volgens ING is deze korting gerechtvaardigd vanwege de „huidige marktomstandigheden”.

De grootste financiële instelling van Nederland zal op 21 december de resultaten van de bieding bekendmaken. ING denkt met het terugkopen van eigen schuld ook vooruit te lopen op toekomstige regels waarin de bijdrage van achtergestelde leningen aan het kapitaal van banken teruggedrongen zal worden.

Het terugkopen van schuld is de laatste maanden door veel banken gebruikt om de kapitaalpositie te versterken. Zo kondigde SNS in november aan om 700 miljoen euro aan schuld terug te kopen. Eind november bleek dat deze transactie SNS een winst van 72 miljoen euro heeft opgeleverd. Bij een van de achtergestelde leningen kocht SNS tegen 47,5 procent van de nominale waarde.

Vorige week presenteerde de European Banking Authority (EBA) de resultaten van een onderzoek naar de kapitaalpositie van alle grote Europese banken. Eind oktober kondigde de EBA een nieuwe kapitaaleis aan. Voortaan moeten banken een kernkapitaalratio van 9 procent hebben. SNS was de enige Nederlandse bank die niet door de EBA-test heenkwam. Zij moet voor 1 juli 159 miljoen euro aan extra kapitaal ophalen.

Maar in vergelijking met de rest van Europa staan de Nederlandse banken er goed voor. In totaal moeten 72 Europese banken volgens de EBA ruim 114 miljard aan kapitaal ophalen om aan de eisen te voldoen. Vooral Griekse (30 miljard euro), Italiaanse (15 miljard), Spaanse (26 miljard), maar ook Duitse (13 miljard) banken hebben veel kapitaal nodig.

De Duitse Commerzbank heeft met 5,3 miljard euro het meeste nodig. De op twee na grootste bank van het land staat onder druk. Tijdens de kredietcrisis kreeg zij al 18,2 miljard euro steun. De bank kondigde vorige week ook aan eigen schuld in te gaan kopen, voor rond de 600 miljoen euro. Daarbij wil zij 40 tot 52,5 procent van de nominale waarde betalen.

In Amerika hebben veel grote banken het vorige kwartaal ook grote boekwinsten gemaakt met eigen schuld. Maar door boekhoudkundige regels is winst daar al te boeken zonder daadwerkelijk schuld terug te kopen. Als de schuld in de markt minder waard is geworden, mag er een boekhoudkundige winst geschreven worden. Dat leverde J.P Morgan Chase een boekwinst van 1.9 miljard dollar (1,4 miljard euro) op en Morgan Stanley zelfs een winst van 3,4 miljard dollar.