'Ik loop in een colbert, niet in een joggingpak'

Raemon Sluiter (1978), tennisspeler,sportman. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 14 februari 2008 ©Vincent Mentzel 2008

Naam: Raemon Sluiter

Leeftijd: 33

Sport: Tennis

Prestaties: Zijn hoogste ATP-ranking (46ste) bereikte hij in februari 2003. Zijn totaal verdiende prijzengeld bedraagt 1.289.905 euro. Hij begon zijn profloopbaan in 1996 en stopte definitief in 2010. Hij bereikte vier keer de finale van een ATP-toernooi. Zijn hoogtepunt in de Davis Cup was de zege in 2001 op de Spanjaard Juan Carlos Ferrero.

Morgen beginnen in Rotterdam de nationale Masters, het officieuze NK indoor voor tennissers. „Iedereen die directeur tegen mij zegt, vliegt er meteen uit”, zei je vorig jaar, toen je het toernooi voor het eerst leidde. Hoe is dat deze editie?

„Ik kan niet aan de titel wennen. Ik ben gewoon een van de medewerkers die probeert het toernooi zo goed mogelijk te laten verlopen. Deze week en tijdens de voorbereiding zijn er mensen die veel harder werken dan ik. Je zal mij waarschijnlijk niet strak in pak zien. Een colbertje heb ik wel aan, ik ga niet in mijn joggingpak lopen.”

Het toernooi heeft dit jaar geen hoofdsponsor (verzekeraar Reaal is gestopt als sponsor van organisator KNLTB) en beide titelverdedigers – Thomas Schoorel en Michaëlla Krajicek – zijn geblesseerd. Vervelend?

„Zeker weten. Wat dat betreft is het de realiteitsshow dit jaar. Dat er nu geen hoofdsponsor is, is pijnlijk voor ons, maar zeker ook voor de tennisbond, ze zijn de één na grootste sportbond van Nederland.”

Je wil op termijn tenniscoach worden. Maar eerst wil je leuke dingen doen?

„Ja, ik wil meer tijd doorbrengen met mijn vriendin [oud-hockeyinternational Fatima Moreira de Melo], met vrienden en familie. Simpele dingen, zoals een potje snookeren of kaarten. Spelletjes spelen met Fatima, zoals scrabble. Vroeger kwam daar gewoon heel weinig van.”

Wat doe je momenteel allemaal?

„Ik geef zo’n vier tennisclinics per maand. En ik doe het toernooi. Dat is het eigenlijk. Dat is heel erg weinig, ja. Tijdens mijn profloopbaan heb ik zo’n druk leven geleid, dat ik daar van bij moet komen. Dat klinkt een beetje zwaar, maar dat merk ik aan de energie die ik heb.”

Er zijn genoeg sporters die na hun sportcarrière in het zwarte gat belanden. Heb jij daar ook last van?

„Nee, helemaal niet. Er zijn wel momenten geweest dat ik het heel erg mis. Vooral toen ik de US Open zag nadat ik was gestopt. Fuck, aardig gek, daar heb ik wel gestaan, maar dat gaat niet meer gebeuren, dacht ik.”

Richard Krajicek is in de running voor de topfunctie bij mannentennisorganisatie ATP. Als hij gekozen wordt, stopt hij als directeur van het ABN Amro tennistoernooi. Zou je hem dan willen opvolgen?

Lacht verlegen: „Ik heb geen idee of ABN Amro het in mij ziet zitten. Ik zou heel erg vereerd zijn als ze me er überhaupt voor zouden vragen. Sterker nog: alleen al als ze het in overweging zouden nemen. Als ze me vragen is de kans aanwezig dat ik het zou doen.”

Denk je nog vaak terug aan die vier verloren finales?

„Toen Robin Haase in augustus in Kitzbühel zijn eerste ATP-titel won, was ik eerst heel blij voor hem. Daarna belden een paar journalisten. En toen kwam het ineens weer terug: een diepgewortelde ‘fuck’ in mijn lichaam: wat had ik graag een toernooi willen winnen. Daar ruil je zo lachend vier finales voor in. Het is toch net niet. Zoals het op een gegeven moment ook in mijn carrière net niet was. Hoger dan de 46ste plaats op de wereldranglijst was niet mogelijk.”

    • Steven Verseput