Hij is al anderhalf jaar aan het bijkomen van zijn carrière

Morgen begint in Rotterdam het officieuze NK indoor voor tennissers.

Het toernooi heeft met een aantal tegenslagen te maken.

Zo strak in pak als collega-toernooidirecteur Richard Krajicek zullen we Raemon Sluiter waarschijnlijk niet zien. De oud-tennisser (33) draagt deze week hooguit een colbertje tijdens de nationale Masters, het officieuze NK indoor voor tennissers. „Ik ga niet in mijn joggingpak lopen”, zegt Sluiter. Noem hem liever geen toernooidirecteur. „Ik kan niet aan de titel wennen. Ik ben een van de medewerkers”, zegt hij. „Iedereen die directeur tegen mij zegt, vliegt er meteen uit”, zei Sluiter vorig jaar, toen hij het toernooi voor het eerst leidde.

Het blijft wennen. Raemon Sluiter, het voormalige troetelkind van het Nederlandse tennis en bekend om zijn humor en zelfspot, in een leidende functie. Het contrast met de diplomatiekere Krajicek, directeur van het ABN Amro tennistoernooi, is groot. Sluiter is de eerste die zijn rol bij de Masters, die morgen in zijn geliefde Rotterdam beginnen, relativeert. „Er zijn mensen die in de voorbereiding en tijdens deze week veel harder werken dan ik.” Sluiter is het uithangbord voor het publiek en de media. „Maar daar kan ik niet zo veel mee. Ik kom niet op de baan, ik zit in een hokje.” Een hokje? „Ja, het kantoor waar de organisatie zit.”

Sluiter wordt deze editie met een aantal tegenslagen geconfronteerd. Het toernooi heeft geen hoofdsponsor (verzekeraar Reaal is gestopt als sponsor van de organisator, de tennisbond) en beide titelverdedigers – Thomas Schoorel en Michaëlla Krajicek – zijn geblesseerd. „Je kan het heel mooi proberen te verkopen, maar dat is heel vervelend.” Bovendien zijn de finales van het toernooi, dat in Topsportcentrum Rotterdam wordt gehouden, al op zaterdag omdat Feyenoord op zondag in de naastgelegen Kuip tegen FC Twente speelt. Zo loopt het tennistoernooi veel toeschouwers mis.

De voormalige Davis-Cupheld zit in zijn appartement in Rotterdam-Hillegersberg. Vanuit zijn woning heb je mooi uitzicht op de Bergse Plassen („maar ik heb watervrees”). In het huis ligt een tiental sportschoenen en twee tennistassen. Aan de muur hangt een portretschilderij van zijn vriendin en voormalig hockeyinternational Fatima Moreira de Melo.

Mei vorig jaar beëindigde Sluiter noodgedwongen zijn professionele tenniscarrière, hij had te veel last van een elleboogblessure. Sindsdien doet hij het rustig aan. Zo’n twee weken per jaar is Sluiter, inmiddels een paar kilootjes zwaarder, druk met de Masters. Daarnaast geeft hij zo’n vier tennisclinics per maand. Dat is het ongeveer wel. „Dat is heel erg weinig, ja. Tijdens mijn profcarrière heb ik zo’n druk leven geleid, dat ik daar van bij moet komen. Ik ben al anderhalf jaar aan het herstellen van mijn loopbaan.”

Er zijn genoeg sporters die na hun sportcarrière in het zwarte gat belanden. Heeft Sluiter daar ook last van? „Nee, helemaal niet. Er zijn wel momenten geweest dat ik het heel erg mis. Vooral toen ik de US Open zag nadat ik was gestopt. ‘Fuck, aardig gek, daar heb ik wel gestaan, maar dat gaat niet meer gebeuren’, dacht ik.”

Maar dat wordt nu goedgemaakt als hij met vrienden een potje zit te kaarten, en niet meer om elf uur hoeft te zeggen dat hij naar huis moet omdat hij de volgende ochtend vroeg moet opstaan om te trainen. Sluiter heeft nu eindelijk tijd voor vrienden en familie. En voor simpele dingen. Een potje snookeren of spelletjes spelen met Fatima, zoals scrabbel. Op termijn wil hij tennistrainer worden. Zijn er qua werk geen dingen die hij buiten het tennis zou willen doen? „Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik niet veel andere dingen kan, en wil.”

Er bestaat een mogelijkheid dat Sluiter binnenkort een mooie baan krijgt aangeboden. Richard Krajicek is in de running voor een topfunctie bij mannentennisorganisatie ATP. Als Krajicek gekozen wordt, moet hij stoppen als directeur van het ABN Amro tennistoernooi. In dat geval lijkt Sluiter een van de kandidaten om hem op te volgen. Sluiter, finalist in 2003, lacht verlegen als het onderwerp ter sprake komt. Hij staat er positief tegenover. „Ik heb geen idee of ABN Amro het in mij ziet zitten.” Mocht hij het worden, dan zal hij vanwege de sponsorrelaties en de vele zakenlieden op de tribune waarschijnlijk wel een pak moeten dragen.

    • Steven Verseput