Het leven na duizend keer broodje bakpao

Acteur Smit is bekend van New Kids, maar staat nu in het theater met Afslag Eindhoven.

„Als jongeren ‘verrekte mongol’ gaan roepen, kunnen we het stuk wel weggooien.”

„Oké, heel tof dat jullie er zijn. Ik speel Richard Batsbak in New Kids, maar vanavond speel ik een totaal andere rol. Dus verwacht niet dat ik ga schreeuwen en het is niet de bedoeling dat jullie bellen en chips eten.”

Dat is acteur Huub Smit (35) van plan te zeggen mochten er bij aanvang van het toneelstuk De Goeie, de Slechte, de Dove veel jongeren in de zaal zitten. Het vrij filosofische stuk van Afslag Eindhoven ging afgelopen weekend in première. Een dag na de première van populaire komediefilm New Kids Nitro, die sindsdien al een gouden status verwierf omdat er meer dan honderdduizend mensen op af kwamen. Zowel in de film als in het toneelstuk vertolkt Smit een van de hoofdrollen: „Ik wil voorkomen dat New Kids-fans tijdens een toneelscène opeens ‘verrekte mongol’ roepen, want dan kunnen we het stuk wel weggooien.”

Toch benaderde Afslag Eindhoven nrc.next door jouw rol in New Kids te noemen.

„Daar hebben we lang over nagedacht. Maar het is natuurlijk ook goed als jongeren via Richard Batsbak in aanraking komen met kunst. Misschien raken ze geïnspireerd en denken ze: die jongen van New Kids doet ook dit soort dingen... cool, theater is eigenlijk best leuk.” Lachend: „Of ze denken: Jezus, gaat-ie dansen... homo!”

Achtervolgt de New Kids-rol je?

„Ja, maar dat vind ik niet erg en ik kan er wel mee omgaan. Als ik bijvoorbeeld lesgeef op een mbo zeg ik: fijn dat jullie New Kids leuk vinden. Na de les kunnen we het er over hebben, maar tijdens de les wil ik er niets over horen want we gaan nu iets heel anders doen. En dan begin ik met de bewegingsles.”

Je bent bewegingsacteur?

„Ja, dat is ontstaan vanuit het skaten [hij was professioneel inline skater, red]. Op een gegeven moment wilde ik niet méér trucjes bijleren, maar wilde ik ze mooier maken. Ik benader elke rol die ik speel vanuit beweging.”

Hoe doe je dat dan bij de lompe Richard Batsbak?

„Richard draait nooit met zijn nek, maar altijd met zijn hele lichaam. Dat is begonnen uit noodzaak omdat we toen nog slechte pruiken hadden, maar het past ook bij wie hij is. Zelfs als hij wat losser is en een biertje drinkt beweegt hij zo.”

In ‘De Goeie, de Slechte, de Dove’ speel je een Moldaviër die op straat leeft.

„Ja, een jongen zonder papieren, zonder huis, zonder diploma’s. Hij komt tot het inzicht dat ‘ik’ niet bestaat, dat het iets is dat je overkomt. Daar gaat het stuk onder andere over.”

Geloof je dat zelf ook?

„Zelf denk ik dat we iets meer grip hebben op wat we doen. Maar de schrijver van het stuk, Peter de Graef, is er echt van overtuigd dat ‘ik’ niet bestaat en leeft daar ook naar. Hij voelt zich overal thuis.”

Klinkt aantrekkelijk.

„Ja, klinkt heerlijk. Maar ik zit nu zelf in een stadium dat ik het juist fijn vind om een thuis te hebben. Dat geeft grip op mijn leven. Dat ik ergens naar toe kan. Naar mijn vriendin, mijn zoontje, mijn eigen spulletjes. Ik heb een heel lichtplan in mijn huis gemaakt waardoor alle muren goed zijn uitgelicht. Vroeger had ik nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen trouwens.”

Hoe stelde je je leven toen voor?

„Ik dacht dat ik geen werk en huis nodig had. Dat ik best op straat zou kunnen leven zolang ik maar een paar skates had. Ik wist precies bij welke bakker en slager veel werd weggegooid, dat ik daar altijd aan eten kon komen. Als skater ben je altijd op straat, daar genoot ik toen van.”

Jij was in de jarennegentig dus geen gabber, zoals in New Kids?

„Nee, ik hoorde bij de skaters, maar gabbers fascineerden me wel en ik had stiekem Thunderdome-cd’s thuis. Ik deed in de skatewereld ideeën op voor New Kids trouwens, zoals de woorden verrekte mongol en broodje bakpao. Het is zo stompzinning, maar zo heerlijk om te zeggen.”

Ook na duizend keer?

„Ja. Maar ik vind het wel belangrijk dat ik mijn personage zich ontwikkeld. Ik heb in New Kids Nitro veel meer emoties dan in de eerste film. Wil ik met een volgende film nog een keer meedoen, dan moet het weer een stap verder gaan, dat ik me echt uitgedaagd voel. Ik zal geen ja zeggen alleen maar omdat het casht. Ik vind het leuk om te zoeken in mijn spel.”

Als New Kid, maar ook in ‘De Goeie, de Slechte, de Dove’ speel je allebei met een accent. Is dat gemakkelijker?

„Ja, je hoeft het karakter iets minder uit jezelf te halen. Ik zou het ook wel weer leuk vinden om in een volgende rol gewoon te praten zoals ik praat. Dan kan ik dichterbij mijn eigen gevoel komen.”

theater

Afslag Eindhoven: De Goeie, de Slechte, de Dove

Tournee t/m 27 jan. www.afslageindhoven.nl

    • Adinda Akkermans