Handen wassen moest ook uitgevonden worden

In de tweewekelijkse serie ‘Het onbesproken boek’ van Guus Middag, over boeken die bijna onopgemerkt bleven, nu een kruising tussen een encyclopedie en een krankzinnig lijstenboek. Er was eens een hond, een grote sint-bernardshond. Hij heette Barry. Hij woonde op de Grote Sint-Bernardpas. Tussen 1800 en 1814 redde Barry daar minstens 40 mensen uit het ijs

In de tweewekelijkse serie ‘Het onbesproken boek’ van Guus Middag, over boeken die bijna onopgemerkt bleven, nu een kruising tussen een encyclopedie en een krankzinnig lijstenboek.

Er was eens een hond, een grote sint-bernardshond. Hij heette Barry. Hij woonde op de Grote Sint-Bernardpas. Tussen 1800 en 1814 redde Barry daar minstens 40 mensen uit het ijs en de sneeuw. En daarom heeft hij een plaats verdiend op de lijst van ‘11 redders in nood’.

Er staat ook een boom op de lijst: een enorm grote tamarindeboom in Hyperabad, India, die bij de overstromingen van 1908 redding bood aan 150 mensen. Ze klommen in de boom en waren er veilig toen het water steeg. En er staan mensen op de lijst. Zoals de uitvinder van het handen wassen in ziekenhuizen, Oliver Holmes. En de uitvinder van de driepuntsautogordel, Nils Bohlin. En James Harrison, wiens bloed een zeldzaam enzym bevat. Hij heeft sinds 1953 al meer dan duizend keer bloed gegeven, en daarmee wereldwijd 2 miljoen rhesusbaby’s gered.

Vasili Arkhipov staat er ook op, de Russische marineofficier die, toen zijn kernonderzeeër in 1962 tijdens de Cuba-crisis door de Amerikaanse vloot was ingesloten, weigerde zijn nucleaire torpedo te lanceren. Daardoor voorkwam hij het uitbreken van een kernoorlog, en vermoedelijk de ondergang van de wereld.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 9 december 2011, pagina 10 - 11. Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

    • Guus Middag