Handbal: na verlies WK geen Spelen

De nationale handbalvrouwen zijn gisteravond bij het wereldkampioenschap in Brazilië in de achtste finales uitgeschakeld door Noorwegen. De 34-22 nederlaag betekent niet alleen een gedwongen terugkeer naar Nederland, maar ook dat plaatsing voor de Olympische Spelen in Londen onmogelijk is geworden.

Nederland heeft in de ogen van veel landen een jaloersmakende opleiding voor handbalsters. Maar de Handbalacademie op het nationale sportcentrum Papendal lijkt vooralsnog geen garantie voor succes. Voor olympische kwalificatie had Nederland zich onder de beste acht landen moeten scharen. De wereldkampioen plaatst zich rechtstreeks, terwijl de nummers twee tot en met acht een kwalificatietoernooi spelen.

Naast het resultaat gold ook de doorbraak van de nieuwe speelsters als een teleurstelling. In Brazilië waren voor het eerst de exponenten van de Handbalacademie actief. Maar de nieuwe lichting internationals mag dan talentvol zijn, ze moeten nog veel leren. En vooral weerbaarder worden, want Nederland liet zich op cruciale momenten wel erg gemakkelijk opzij zetten. In situatie waar grimmigheid werd gevraagd hielden alleen de dertigers stand. Maar de onverzettelijkheid van doelvrouwe Marieke van der Wal en met name Diane Lemein waren ontoereikend om Europees en olympisch kampioen Noorwegen te verslaan.

Aanvankelijk hield Nederland gelijke tred, mede dankzij de stylisten Pearl van der Wissel en Maura Visser. Maar Nederland verloor steeds meer grip naarmate de wedstrijd vorderde. In de tweede helft overklaste Noorwegen Nederland en liep het uit naar een ruime overwinning.

Ondanks de jarenlange inspanningen met het project ‘Meiden met een Missie’ en vervolgens de oprichting van de Handbalacademie krijgt Nederland maar geen aansluiting bij de wereldtop. In 2005 leek het er even op met een vijfde plaats bij de WK in Rusland, maar die prestatie blijkt nu een uitschieter te zijn geweest.

Afgaande op het WK in Brazilië is Nederland ver weggezakt. Van toplanden werd kansloos verloren. Nederland was alleen beter dan zwakke landen als Australië en Kazachstan.