Guidetti scoort, vloekt, zwoegt en provoceert

John Guidetti maakte tegen FC Utrecht zijn achtste doelpunt in de eredivisie. Trainer Ronald Koeman heeft geen probleem met zijn zelfbewuste gedrag, zolang hij blijft presteren.

NOVUM29:EREDIVISIE FC UTRECHT FEYENOORD:UTRECHT;11DEC2011-John Guidetti jaagt het publiek op nadat hij 1-0 gescoord heeftNovum/rm/str.robert meerding Novum ROBERT MEERDING

Feyenoord-aanvoerder Ron Vlaar hield in De Galgenwaard niet alleen de aanvallers van FC Utrecht in de gaten, maar ook zijn eigen spits John Guidetti. De Zweed was bij het gelijkspel (2-2) steeds betrokken bij opstootjes en balanceerde na een gele kaart op het randje van de rode kaart.

Scheidsrechter Pieter Vink spaarde Guidetti vlak voor tijd opzichtig, maar de spits verloor opnieuw zijn hoofd. Hij dirigeerde in blessuretijd FC Utrecht-verdediger Dave Bulthuis na diens rode kaart met een duw van het veld. Vlaar riep Guidetti tot de orde, tegenstanders en supporters eisten bij Vink tevergeefs het wegsturen van de huurling van Manchester City.

De 19-jarige Guidetti is het type dat Koeman graag in zijn ploeg heeft. Hij zwoegt, provoceert en laat zo en nu dan zien de techniek, het schot en het inzicht te hebben van een toekomstige spits voor de Premier League. Een showmannetje, met de woorden van spitsentrainer en oud-international Roy Makaay, dat na zijn achtste competitiedoelpunt tegen FC Utrecht uitdagend de hand aan zijn oor zet.

„Ik houd van spelers die het vuurtje opstoken en een tegenstander uit de wedstrijd halen, zolang het maar binnen de perken blijft”, zei Koeman over zijn oververhitte spits. Hij vond niet dat Guidetti te ver was gegaan. „Blijkbaar ging hij vanmiddag niet over de schreef, anders was hij wel weggestuurd.”

De technische staf van Feyenoord wijst Guidetti geregeld op zijn gedrag. De eigenzinnige spits blaakt van zelfvertrouwen en is niet vies van stevige uitspraken. Koeman staat dat toe, zolang – volgens het Rotterdamse clublied – zijn daden op het veld zijn woorden rechtvaardigen.

Feyenoord is verguld met zijn nieuwste Zweedse spits, die in de voetsporen treedt van zijn landgenoten Harry Bild, Ove Kindvall, Henrik Larsson en Johan Elmander. Technisch directeur Martin van Geel vliegt volgende week naar Engeland, voor overleg met de technische staf van Manchester City over verlenging van de huurovereenkomst.

Guidetti, die eerder dit jaar nog een voorcontract tekende bij FC Twente, is enthousiast over zijn verblijf bij Feyenoord. Hij is populair bij zijn medespelers en verbaasde hen vorige week met zijn ontspannen instelling voor de gewonnen competitiewedstrijd tegen PSV. Guidetti, opgegroeid in Kenia, zette vlak voor de aftrap een muziekje op en begon te dansen. „Iedereen ligt dan in een deuk”, liet Ruben Schaken na afloop weten. „Ik heb nog nooit een blanke zo soepel zijn heupen zien bewegen.”

Van het type-Guidetti heeft Koeman er misschien wel te weinig in zijn spelersgroep. Feyenoord werd na het doelpunt van Guidetti in slaap gesust door het matig spelende FC Utrecht, dat in zijn ijver enkele mogelijkheden creëerde. De door blessures geplaagde ploeg van trainer Jan Wouters maakte gelijk uit een vrije trap van Yoshiaki Takagi. De kleine kopspecialist Daan Bovenberg scoorde met zijn hoofd, nadat Kelvin Leerdam zich als een pupil aan de kant had laten zetten.

FC Utrecht kwam meteen na rust zelfs op voorsprong via Edouard Duplan. De Franse buitenspeler reageerde alert bij weifelen van de verdedigers van Feyenoord, dat meteen wakker schrok. De ploeg van Koeman heroverde elke bal op het middenveld en werd gevaarlijk via de vleugels.

Jerson Cabral, ingevallen voor de geblesseerd geraakte Sekou Cissé en een plaaggeest voor Bulthuis, maakte gelijk met een laag schot, dat volledig verkeerd werd ingeschat door de 42-jarige doelman Rob van Dijk, tot vorig seizoen onder contract bij de club uit Rotterdam.

In het laatste kwartier maakte slechts Feyenoord aanspraak op de overwinning, maar Karim El Ahmadi en Schaken schoten over. „Ik heb nooit het gevoel gehad dat ze het overwicht zouden uitdrukken in een extra doelpunt”, zei tegenstander Bovenberg.

Het gelijkspel past bij de wisselvalligheid van Feyenoord, dat goede (overwinningen op Vitesse en PSV) met zwakke reeksen (nederlagen tegen eerstedivisieclub Go Ahead Eagles voor de beker en oorwassing van FC Groningen) afwisselt. Dat heeft te maken met jeugdigheid en mentale gesteldheid, maar Koeman weigert de druk weg te nemen bij de nummer zes van de eredivisie. „Ik stoor me eraan dat we zo makkelijk zijn omgesprongen met de voorsprong”, zei de trainer in Utrecht.

Koeman lijkt soms te veel te eisen van zijn spelersgroep en verborg zijn ergernis niet na het puntenverlies. „Wie is Feyenoord om te denken dat een wedstrijd al is gespeeld”, zei de trainer. „We weten dat FC Utrecht te maken heeft met blessures, een mindere vorm en een kritisch publiek. Meteen na de aftrap konden we doen wat we wilden. FC Utrecht kwam op werklust terug en we hebben dat gewoon laten gebeuren. We hebben te weinig kansen gehad, zeker in de tweede helft.”

Aanvoerder Vlaar vond niet dat Feyenoord de wedstrijd tegen de wegens blessures verzwakte nummer dertien van de eredivisie lichtzinnig had opgenomen, maar realiseerde net als zijn trainer dat zijn ploeg zich opnieuw had tekortgedaan.

De wisselvalligheid van het elftal baarde de aanvoerder geen zorgen. „Het is zonde punten onnodig te verliezen, maar er is geen man overboord. Het is terecht dat de lat hoger komt te liggen.”

Guidetti toonde zijn frustratie over het puntenverlies met meer emotie. De Zweed beende na het laatste fluitsignaal vloekend in zijn eigen taal naar de kleedkamer. Hij weigerde verslaggevers in de catacomben te woord staan.

    • Michiel Dekker