Grootste verlies Europese aandelenmarkten in drie weken

Caption: A trader makes a phone call at the stock market in Frankfurt, Germany, Monday, Dec. 12, 2011, as the German stock index DAX dropped more than two per cent. Enthusiasm for riskier assets such as stocks and the euro faded Monday as investors worried that Europe's new pact aimed at fixing the continent's debt crisis would be insufficient. (AP Photo/Michael Probst)
Caption: A trader makes a phone call at the stock market in Frankfurt, Germany, Monday, Dec. 12, 2011, as the German stock index DAX dropped more than two per cent. Enthusiasm for riskier assets such as stocks and the euro faded Monday as investors worried that Europe's new pact aimed at fixing the continent's debt crisis would be insufficient. (AP Photo/Michael Probst) Een Duitse handelaar in Frankfurt, achter hem is de dalende DAX te zien. Foto AP / Michael Probst

De Europese aandelenmarkten maakten vandaag het grootste verlies mee in drie weken. Handelaren zijn bezorgd dat het verdrag waar de EU-landen vorige week vrijdag mee akkoord gingen om de schuldencrisis te bezweren, maar een tijdelijke en beperkte oplossing is.

Diezelfde onzekerheden zorgden ervoor dat de euro in waarde daalde en het laagste niveau bereikte sinds 4 oktober. De euro daalde naar een prijs van 1,3210 dollar, meldt Dow Jones. De FTSEurofirst 300, de index van de belangrijkste Europese aandelen verloor 1,7 procent en eindigde vanmiddag op 969,01 punten.

De beurzen in Londen, Milaan, Parijs en Madrid sloten tussen de 1,83 en 3,79 procent lager. De AEX sloot met 2,36 procent verlies. Ook Wall Street opende vanmiddag in de min, meldt persbureau Reuters. De Amerikaanse beurzen doken meteen twee procent in de min.

De dreiging van een mogelijke afwaardering van de kredietwaardigheid van de eurozone door kredietbeoordelaar Moody’s en Standard & Poor’s zorgt voor het gebrek aan enthousiasme bij handelaren. Beide bureau’s maken zich zorgen over de maatregelen die de Europese Unie en de eurozone nemen in de strijd tegen de schuldencrisis.

De dreiging van een afwaardering van de kredietwaardigheid van de eurolanden, bedreigt ook de bestrijding van de schuldencrisis. De kredietwaardigheid van de landen die aan het EFSF noodfonds bijdragen, bepaalt namelijk ook de rating van datzelfde fonds. En daarmee ook hoeveel geld het mechanisme kan lenen en uitlenen.