Gratis kranten uitgedeeld voor een betere cao

Uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao voor dagbladjournalisten delen journalisten van vijf regionale kranten morgen gratis kranten uit. Dat meldt journalistenvakbond NVJ.

Het gaat om het Noordhollands Dagblad, BN/De Stem, de Leeuwarder Courant, het Haarlems Dagblad en de Provinciale Zeeuwse Courant.Woensdag delen journalisten van het Dagblad van het Noorden, het Eindhovens Dagblad en De Limburger gratis edities uit. De kranten worden uitgedeeld op centrale plekken in steden. De aangekondigde acties hebben vooralsnog een “publieksvriendelijk karakter”, maar de NVJ waarschuwt dat hardere acties kunnen volgen als de onderhandelingen niet snel worden hervat.

Het Genootschap van Hoofdredacteuren heeft de onderhandelaars in het conflict vandaag opgeroepen terug te keren naar de onderhandelingstafel. Na ruim negen maanden onderhandelen is er nog geen nieuwe cao voor dagbladjournalisten. Krantenredacties hebben te kennen gegeven dat het pakket van de werkgevers “beschamend laag” is en strijden voor een betere afkalving van hun vak.

    • Annemarie Coevert