Gevecht onderstreept probleem Libië

Een konvooi met Libische commandanten is gisteren bij de luchthaven van de hoofdstad Tripoli slaags geraakt met strijders van de militie van Zintan, die het internationale vliegveld beheersen. Daarbij viel zeker een dode. De gewapende botsing onderstreepte de problemen waarvoor de nieuwe leiders van Libië zich gesteld zien bij hun pogingen hun gezag te vestigen over de milities die hun wapens willen houden om greep te houden op de macht.

De Nationale Overgangsraad, de nieuwe machthebbers, maakte vorige week bekend dat alle milities in Tripoli voor het einde van deze maand zouden worden ontwapend. Die mededeling volgde op protesten van de bevolking tegen de milities, die vaak met elkaar slaags raken en een sfeer van onveiligheid creëren.

Maar minister van Defensie Osama al-Juwali, zelf militair leider van de militie van Zintan, zei tegelijk dat hij geen haast had de milities te ontwapenen. En gisteren zei de chef van de militaire raad van West-Libië, Mukhtar Fernana, dat de militiestrijders Tripoli niet zullen verlaten voor de vorming van een nationaal leger, dat nog wel enige tijd zal vergen.

Fernana zelf weerspiegelde ook de verdeeldheid in de Libische top over de kwestie van de milities en het nieuwe leger. Hij maakt deel uit van een groep die het nieuwe leger moet vormen. Maar hij maakte gisteren duidelijk niet het gezag te erkennen van generaal Khalifa Haftar, die zich presenteert als commandant van de grondtroepen en die in het aangevallen konvooi zat. Fernana beschuldigde Haftar en „zijn militie” ervan achter de gevechten bij het vliegveld te zitten. Een woordvoerder van Haftar repliceerde dat Haftar was aangevallen door „schurkenmilities” en dat „het Libische leger het er niet bij zal laten zitten. We gaan de stad van wapens ontdoen.” (Reuters, AFP, AP)