Espresso met Henk Bleker

VVD-prominent en oud-milieuminister Ed Nijpels kraakte in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag het natuurbeleid van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker. Het zou een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis zijn. ‘Ach,’ reageert Bleker. ‘Het valt allemaal mee.’

Staatssecretaris Henk Bleker. Foto NRC / Roel Rozenburg

Crisis

VVD-prominent en oud-milieuminister Ed Nijpels kraakte in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag het natuurbeleid van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker. Het zou een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis zijn. ‘Ach,’ reageert Bleker. ‘Het valt allemaal mee.’ Volgens Nijpels wil hij 72% bezuinigen. ‘Ik begrijp niet waar Ed zich druk om maakt,’ antwoordt de staatssecretaris van Landbouw. ‘We hebben haast geen natuur in Nederland. Dus kunnen we daar behoorlijk op bezuinigen.’ Marianne Thieme vindt dat hij alle dieren vogelvrij verklaart. Bleker neemt een slokje espresso. ‘Het is crisis,’ zegt hij. ‘Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor planten en dieren. Dan moet je niet op een otter minder kijken.’

Ed Nijpels zei tegen Eva Jinek dat Bleker niet het beste voor heeft met het milieu, maar wel met zijn pony’s. ‘En mijn weiland,’ voegt de staatssecretaris van Landbouw toe. ‘Ik heb een prachtig weiland bij mijn huis.’ Hij neemt nog een slokje espresso. ‘Daar kunnen de pony’s heerlijk grazen.’ De internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN maakt zich zorgen over 149 plant- en diersoorten die straks niet langer wettelijk beschermd zijn in Nederland. ‘Die komen heus ook wel in Duitsland en België voor,’ zegt Bleker. ‘Wie de natuur wil zien, moet daar wel een beetje zijn best voor doen.’

    • Ernest van der Kwast